Skip to main content
search
Nieuws

Samenwerken met Stichting Jij

By 25 november 2011No Comments

dagbehandeling Door bezuinigingen in de zorg komt ook de behandelduur voor eetstoornissen onder druk te staan. Human Concern weet uit ervaring dat haar cliënten gebaat zijn bij een langere behandelperiode om terugval te voorkomen en gaat daarom intensief samenwerken met Stichting JIJ, een zelfhulporganisatie voor mensen met een eetprobleem en naastbetrokkenen.

Ervaringsdeskundige vrijwilligers van Stichting JIJ worden opgeleid volgens de behandelvisie van Human Concern. Hierdoor zijn zij in staat om het voortraject van de behandeling via startgroepen voor hun rekening te nemen. Op lange termijn zal Stichting JIJ ook het na traject van de behandeling van Human Concern op te nemen middels nazorggroepen. De zorg wordt zo goedkoper én effectiever. Jouke Hoeksma, operationeel directeur van Human Concern licht toe: “Door de ‘nuldelijn’ zoals Stichting JIJ te betrekken bij onze behandelingen draagt Human Concern bij aan het ontschotten van de zorg en het leveren van ketenzorg. Zo helpen wij onze cliënten zo goed mogelijk duurzaam te genezen tegen zo laag mogelijke kosten. Op deze manier blijft onze specialistische zorg betaalbaar en is de continuïteit gegarandeerd.”

Veel tijd nodig
Gemiddeld lijden cliënten 10 jaar aan een eetstoornis, voordat ze bij Human Concern in behandeling komen. Vaak hebben zij al meerdere behandelingen elders achter de rug. Genezing van een stoornis die zo ingesleten is, heeft veel tijd nodig. Een behandeling neemt daarom soms wel drie jaar in beslag voordat cliënten hersteld zijn. Een deel van deze zorg wordt nu overgenomen door Stichting JIJ.

Stichting JIJ neemt de voorbereiding op de therapie voor haar rekening door cliënten van Human Concern op te nemen in een Startgroep. In dit doorlopende programma delen cliënten hun ervaringen met groepsgenoten, krijgen ze psycho-educatie over de functie, oorzaken en voor- en nadelen van een eetstoornis. Saskia Lagerwaard, algemeen coördinator van Stichting JIJ, licht toe: “Herstellen van je eetstoornis doe je niet alleen door te werken aan je eetpatroon en ervoor te zorgen dat je een gezond gewicht hebt. Het is juist belangrijk om te zien waarom je een eetstoornis hebt ontwikkeld en waarom je jezelf niets waard vindt. Wij zijn blij dat wij in dat proces ons steentje mogen bijdragen door onze ervaringsdeskundigheid verantwoord en deskundig in te kunnen zetten in fasen van het herstelproces waarbij dit ook echt een meerwaarde heeft”.

Zodra een cliënt gemotiveerd genoeg is om de volgende stap te zetten, gaat hij of zij in behandeling bij een therapeut van Human Concern. Ook worden therapeuten van Human Concern ingeschakeld in het voor- en na traject wanneer hiertoe aanleiding is.

Wat vind jij van de samenwerking van Human Concern en Stichting JIJ? Volg Human Concern en Stichting JIJ ook op Facebook en laat je reactie achter! Je kunt ook hieronder reageren.

Luister ook het radiofragment uit het programma BNR Gezond, waarin directeur Jouke Hoeksma uitlegt over de samenwerking met Stichting JIJ: BNR gezond (vanaf minuut 15)

Lees ook op Skipr: Human Concern start ketenzorg

Leave a Reply

Close Menu