Nieuws

Sportverslaving in Editie NL

By 21 april 2017 No Comments

In het programma Editie NL op RTL4 was vrijdag 21 april aandacht voor het onderwerp sportverslaving en welke rol de sportschool hierin heeft. Moeten zij iemand van wie ze vermoeden sportverslaafd te zijn, aanspreken? Aan het woord komen Human Concern cliënt Charlotte van 22, die sportverslaafd wás en herstellende van een eetstoornis, en sportpsycholoog/Ervaringsprofessional Meral Soydas.

Zoals je bij een sportverslaving op een extreme manier bezig bent met sport, ben je bij een eetstoornis op een extreme manier bezig met eten of niet eten. “Net zoals bij een eetstoornis gaat het om de oorzaak achter je gedrag. Waarom sport je en wat is je reactie als je zou moeten stoppen of minderen”, zegt Carmen Netten, oprichtster van Human Concern. “Als je inzicht hebt in de achterliggende oorzaak kun je werken aan herstel. Dat zien we bij cliënten met een eetstoornis maar zou ook werken als je bijvoorbeeld lijdt aan een sportverslaving.”

Hoe sportscholen het beste kunnen ingrijpen? Meral Soydas van Human Concern: “Het beste is om op de persoon af te stappen en interesse te tonen door vragen te stellen als: gaat het wel goed met je? Vervolgens is het goed om te adviseren dat sporters hun verslaving moeten delen met hun omgeving en dat het verstandig is professionele hulp te zoeken via de huisarts.”

Wil je anoniem over dit onderwerp praten met lotgenoten? Bezoek dan ons forum Ikookvanmij.nl.

Foto: Editie NL

Bekijk hier het fragment:

Lees verder:

Artikel Editie NL: Charlotte sportte vier keer per dag

Lees ook HC Voedingsbegeleiding: Gezond bewegen met je gezonde verstand

Leave a Reply