Op dit moment zijn alle locaties van Human Concern gesloten in verband met de coronacrisis. Dit betekent dat al onze cliënten met eetstoornissen zoals anorexia, boulimia, Binge Eating Disorder en eetstoornis NAO behandeld worden via Zoom (videobellen). Ook de intakegesprekken, het moment waarop een behandeling start, vinden plaats via Zoom.

Wil je je aanmelden/heb je je aangemeld voor een behandeling bij Human Concern maar vind je het moeilijk dat je behandeling start tijdens de coronacrisis, of twijfel je zelfs of dit het juist moment is om te starten? Uiteraard hebben wij hier alle begrip voor, wij adviseren je graag in deze moeilijke situatie. Wij bieden je de mogelijkheid om een telefonische afspraak te maken met een van onze ervaringswerkers om jou te adviseren bij jouw persoonlijke afwegingen om wel/niet met je behandeling voor je eetstoornis te starten. Daarnaast ben jij van harte welkom om deel te nemen aan onze webinars omtrent corona en eetstoornissen

Corona en een eetstoornis

De maatregelen die in Nederland zijn doorgevoerd in verband met de coronacrisis zorgt er bij veel cliënten voor dat zij extra geconfronteerd worden met persoonlijke thema’s die spelen zoals angst (om besmet te raken), depressiviteit of andere klachten. Je zit veel (alleen) thuis waardoor je je eenzaam kunt voelen of je vindt het juist moeilijk om veel thuis te zijn met naastbetrokkenen die jouw eetstoornis niet begrijpen, waardoor je eerder geneigd bent gefrustreerd te raken. Ook het wegvallen van structuur, dagelijkse routine en het gebrek aan sociale contactmomenten kunnen voor problemen zorgen. Voor veel mensen is het moeilijk om geen houvast te hebben en om niet te weten hoe lang de situatie gaat duren.

Wacht niet met het nemen van die eerste stap

Wij begrijpen dat het beangstigend kan zijn om je behandeling te starten via videobellen (omdat dit betekent dat je je behandelaren niet in een fysieke setting leert kennen). Als je een eetstoornis hebt is de stap naar hulp groot, dit weten wij uit ervaring, en de stap wordt waarschijnlijk nog groter in tijden van de coronacrisis. Je had je de start van je behandeling waarschijnlijk heel anders voorgesteld.

Toch willen wij jou als toekomstige cliënt adviseren om die (eerste) stap naar hulp zo snel mogelijk te zetten. Wanneer je gediagnosticeerd bent met een eetstoornis is het van belang om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Hoe eerder jij in behandeling komt, hoe fijner voor jezelf en voor het herstel van je eetstoornis.

Wij zijn er voor jou

De coronacrisis is voor iedereen een moeilijke en stressvolle tijd, ook voor mensen zonder psychische problematiek. Ook voor onze behandelaren is het wennen dat zij niet in een ruimte kunnen zijn met cliënten maar de gesprekken moeten voeren via videobellen, zeker omdat wij binnen Human Concern overtuigd zijn van de kracht van professionele nabijheid.

Toch doen wij er álles aan om jouw behandeling bij Human Concern goed mogelijk te kunnen continueren. Wij maken de onderwerpen die tijdens de coronacrisis bij jou spelen bespreekbaar tijdens de therapiesessies. Jouw Therapeut zal er alles aan doen om met jou mee te denken hoe jouw behandeling ondanks de situatie zo goed mogelijk plaats kan vinden. Hij of zij is ervaringsdeskundig en kan zich als geen ander inleven in jouw persoonlijke situatie.

Naast de therapiesessies bieden wij onze cliënten (en betrokkenen) extra ondersteuning door bijvoorbeeld het organiseren van webinars en het delen van blogs en vlogs op onze website. Daarnaast is het mogelijk om een extra een-op-een contactmoment in te plannen met een van onze ervaringswerkers.

Wachttijden

Op dit moment hebben wij geen lange wachtlijsten bij Human Concern. Dit betekent dat jij, afhankelijk van de locatie waar je in behandeling wilt, snel kunt starten. Wij snappen dat jij liever met je behandeling start wanneer je weer een van onze locaties kunt bezoeken maar helaas hebben wij nog geen zicht op hoe lang de coronacrisis gaat duren.

Wanneer cliënten wachten met de start van hun behandeling verwachten wij dat er, wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld, wachtlijsten gaan ontstaan. Dit betekent dat je het risico loopt dat je ook na de coronacrisis nog een tijdje moet wachten voordat je behandeling kan starten. Wij willen daarom benadrukken dat het belangrijk is om je aanmelding bij Human Concern door te zetten ondanks de coronacrisis.

Afspraak met een ervaringsdeskundige

Twijfel je nog over je aanmelding en vind jij het fijn om hier met een van onze ervaringsdeskundigen over te praten tijdens een vrijblijvend gesprek? Neem contact op met onze afdeling Aanmelding & Intake via aanmeldingen@humanconcern.nl en geef hierbij aan dat jij graag een telefonische afspraak maakt met een van onze ervaringswerkers. Onze ervaringswerkers hebben zelf een eetstoornis gehad en kunnen jou goed adviseren bij jouw persoonlijke afwegingen om wel of niet met je behandeling te starten. Zij helpen jou graag!

Webinars

Ook voor mensen met een eetstoornis die niet in behandeling zijn bij Human Concern is het mogelijk om deel te nemen aan onze interactieve webinars omtrent corona en een eetstoornis. Op deze manier maak je op een laagdrempelige manier kennis met onze behandelaren en kun je jouw vragen stellen. Hier vind je de webinars die voor de komende periode op de planning staan. Daarnaast kun je je hier ook aanmelden voor een webinar waarin alles wordt verteld over de behandelingen bij Human Concern.

Meer lezen over therapie vanuit huis? Lees hier de blog van onze collega Hanneke.