Skip to main content
search
Nieuws

Theatervoorstelling Stillen over eetstoornissen

By 19 november 2014oktober 21st, 2023No Comments

Heb jij een eetstoornis of ken je iemand met een eetstoornis? Of ben je doorverwijzer of professional? Dan nodigen wij je van harte uit voor Stillen, een beeldende voorstelling over de lange weg naar herstel van een eetstoornis.

Vanaf najaar 2014 speelde theatermaakster en ervaringsdeskundige Maartje Wikkerink (25) op uitnodiging van Human Concern de voorstelling ‘Stillen’ op 5 verschillende locaties door Nederland. De voorstelling is voor mensen met een eetstoornis, hun naastbetrokkenen zoals vrienden, partners, familie, maar ook voor andere belangstellenden zoals doorverwijzers.

Inmiddels speelde Maartje Wikkerink (25) al in Utrecht, Amsterdam, Zwolle, Eindhoven en Delft voor een bomvolle zaal. Lees een recensie.

Reacties op de voorstelling:

“Niet alleen leuk, ook erg herkenbaar en bewustwording!
Super voorstelling voor de persoon in herstel maar zeker ook voor de partner. En dat ben ik in dit geval
Erg blij dat we zijn gekomen.” – een naaste

“Ik ben bij Stillen geweest in Delft. De reden dat ik hier heen wilde was dat ik heel erg nieuwsgierig was hoe Maartje in haar eentje ons duidelijk ging maken hoe het is om een eetstoornis te hebben. Ik kan zeggen dat ze het geweldig gedaan heeft, ik heb zelf jarenlang geworsteld met een eetstoornis, en onze dochter ook, ik voelde echt die emotie weer in mijn lijf.
Ik was samen met een moeder die een dochter heeft met een eetstoornis, ik had haar nog nooit gezien, we hebben email contact en ik had haar gevraagd met mij mee te gaan. Wij hebben een hele mooie middag gehad, mooi gesprekken gevoerd.
Ik dank jullie voor de organisatie van deze middag. Erg fijn dat er gelegenheid was om na te praten.” – Anita

“Maartje wat was het indrukwekkend goed wat heb je het prachtig verwoord en uitgebeeld. Wat een krachtige en prachtige vrouw stond er op dat podium. Ik vind dat iedereen Stillen moet zien. Ook voor hulpverleners en psychiaters is deze voorstelling een aanrader. Succes en veel plezier met de voorstellingen die nog komen.” – Karin op Facebook

“Na het theater Stillen heb ik mijn moeder en familieleden gevraagd om samen met mij naar Stillen in Eindhoven te gaan, al vier familieleden hebben al gezegd dat ze mee willen naar het theater. Kortom, meer openheid en begrip van familie zou ik graag willen en het lijkt erop dat ik dat krijg via theater Stillen. Dit had ik nooit gedacht dat ik zo open durfde te zijn naar iedereen. Zowel tijdens en na het theater, als naar familieleden.” – Kuni

“Ik vond de voorstelling erg indrukwekkend. Uitstralend dat er geloof is in je herstel. Geloven dat het open en transparant zijn helpend is bij dat herstel. Duidelijk maken dat herstel samenhangt met het erkennen van menselijke universele behoeften en verlangens en het zoeken naar je eigen unieke weg om deze verlangens in vervulling te laten gaan. Deze voorstelling was daar getuige van.
Wat me ook raakte was dat ik veel weet van een eetstoornis maar dat er ook aspecten bij waren in de voorstelling die ik niet begreep. Dat maakte mij weer duidelijk dat het begrijpen van een eetstoornis toch ook iets is dat je alleen maar doet wanneer je zelf een eetstoornis hebt gehad. Het maakte mij weer bescheidener in mijn overtuiging dat ik al erg veel wist en drukte me opnieuw op het nieuwsgierig blijven naar ieder’s unieke verhaal, ondanks het universele karakter van de problematiek.”
– Simone Lenssen, systeemtherapeut Human Concern

Bekijk de trailer:

Jolanda Seinen, directeur Kracht van Beleving: “Theater is een krachtig middel om de complexe problematiek rond eetstoornissen zichtbaar en invoelbaar te maken. Met een voorstelling van pakweg een uur, kun je ervaringen laten zien die doorgaans jaren overspannen en zich niet in een paar woorden laten vatten.” Ook de politiek signaleert het effect van kunst in de zorg- en welzijnssector. In een recente beleidsbrief schrijft Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Het beeldend en creatief vertellen over welzijn en ziekte zorgt voor herkenning en erkenning van de situatie waarin men zich bevindt.” Dit is ook de visie van Human Concern en daarom past deze theatervoorstelling zo goed bij ons.

Maartje vult aan: “Doordat ik mijn grote drive om theater te maken bleef voelen, wist ik dat ik meer was dan mijn rare streken en boze gedrag. Voor een ander is zijn of haar gevoel voor humor belangrijk, of het plezier in het verzorgen van anderen. Juist deze passie en eigenheid heb je nodig om de eetstoornis en de leegte te kunnen loslaten.” Lees ook het interview met Maartje Wikkerink.

Voorstellingen
Na afloop van de voorstelling geeft een Ervaringsprofessional van Human Concern informatie over de visie en behandelmogelijkheden bij Human Concern. Ook is er vanaf 15.30 en na afloop van de voorstelling alle ruimte voor vragen aan Ervaringsprofessionals, oud-cliënten (zij dragen een badge met hun naam) en ook Maartje is beschikbaar voor vragen. Naast Human Concern zijn ook Vereniging rond eetstoornissen Weet en Stichting JIJ (Delft) aanwezig voor vragen, voorlichting en dialoog.

De ontvangst is om 15.30 uur en de voorstelling start om 16.00 uur. Je kunt kaarten a €7,50 bestellen via onze website. Professionals en doorverwijzers kunnen een mail sturen naar info@humanconcern.nl onder vermelding van Stillen, de datum van de voorstelling en het aantal personen.

Toegangsprijs:
Je maakt je aanmelding definitief door het bedrag van €7,50 per persoon direct bij aanmelding over te maken naar:
Stichting Human Concern NL92 ABNA 0404 2565 89, onder vermelding van: Stillen, naam van degene die reserveert, datum voorstelling en het aantal personen waarmee je komt.

Tip: Nodig je vrienden/familie uit voor de voorstelling met de boomerang kaart die je op elke HC-vestiging vindt!

In de media is er veel aandacht voor de voorstelling Stillen. In de Telegraaf in de bijlage Vrouw van woensdag 8 oktober 2014 stond een bericht over de voorstelling ‘Stillen’ die Human Concern organiseert. In het artikel wordt theatermaker Maartje Wikkerink geïnterviewd.

Maartje is zelf ervaringsdeskundige. Net als Marieke, Nadine, Agnetha en Linda. In het artikel dat online op Telegraaf.nl staat, worden ook de verhalen van HC therapeut Marieke en van oud-cliënten van Human Concern Linda, Nadine en Agnetha belicht. Allemaal ervaringsdeskundigen die een eetstoornis hebben overwonnen. Lees het artikel online terug.

Ook de Viva (nummer 42) besteedt uitgebreid aandacht aan de voorstelling Stillen met een interview met Maartje Wikkerink. Lees het interview in de Viva (uit Viva 42/2014, tekst Mayra Louise, foto’s Studio Waardenburg).

Over Stillen
Stillen is een initiatief van Stichting Theater, Zorg en Welzijn / Kracht van Beleving; een theaterbureau gespecialiseerd in voorstellingen die publiek laten zien en ervaren hoe (lichamelijke, geestelijke of verstandelijke) beperkingen een mensenleven beïnvloeden en die stigmatisering willen bestrijden. Voor informatie over en boekingen van deze en andere voorstellingen, zie www.krachtvanbeleving.nl. Volg Stillen ook via Facebook en www.Stillen.nl.

Sha

Leave a Reply

Close Menu