Skip to main content
search

Een nieuw jaar met (nieuwe) droomdoelen. Pas op de valkuilen!

De feestdagen zijn achter de rug, een nieuw jaar is begonnen. Voor veel mensen een aanleiding om dromen en doelen te willen verwezenlijken. De bekende goede voornemens. Bijvoorbeeld stoppen met roken, meer sporten, op tijd naar bed, afvallen, minder alcohol gebruiken, gezonder eten. Je hoort het overal om je heen. Je ziet reclames voor sportschoolabonnementen, die je drie keer per week willen laten sporten: ook al beweeg je nu nauwelijks. Afslankmethodes, die je willen doen geloven dat je verantwoord tien kilo kunt verliezen in een maand tijd. Cursussen om te stoppen met roken beloven je dat je morgen zonder al teveel moeite je laatste  sigaret rookt……

Heb je een eetstoornis, dan is misschien de afgelopen december maand al niet makkelijk voor je geweest: ik schreef daar al iets over in mijn laatste bericht van 2018. Nu vormt alle aandacht die er is voor het veranderen van je leefstijl (eten, bewegen) misschien een nieuwe hobbel voor je en gaat de eetstoornis hier graag mee aan de haal als je niet oplet. Manieren waarop je je leefstijl (rigoureus) zou moeten kunnen veranderen. In het woordje ‘rigoureus’ zit misschien de grootste valkuil: het willen bereiken van grote snelle veranderingen lijkt niet zelden te leiden tot een teleurstelling. Leg je de lat te hoog, dan is de kans op mislukking groot en lijkt je doel op dat moment verder weg dan ooit. Daarnaast is het de vraag of het doel wat de eetstoornis voor ogen heeft, wel een gezond streven is. Nog drie kilo afvallen terwijl je al ondergewicht hebt? Snel twintig kilo verliezen op een crash dieet als je te zwaar bent? ‘Iedereen gaat toch minder eten in januari, zo erg is dat toch niet?’ roept een stemmetje constant in je hoofd! Getriggerd door al die aandacht voor dit onderwerp..!

Veel van ons gedrag is aangeleerd en bestaat uit gewoonten en automatisch gedrag. Als je succesvol het gedrag wil veranderen moet je op zoek naar middelen om een nieuw gedragspatroon te kunnen blijven volhouden en oude (minder gezonde) gewoonten zoveel mogelijk te kunnen afbreken. En dat kost tijd en moeite. Belangrijk dus om hier voldoende tijd voor te nemen en dit in kleine haalbare stappen te doen. Je moet kunnen wennen aan het nieuwe gedrag.

En dat geldt ook voor je eetgedrag als je een eetstoornis hebt. Als je op dit moment slechts twee eetmomenten per dag hebt, kun en mag je niet verwachten dat dit er volgende week al zes zullen zijn. Als je nu dagelijks eetbuien hebt, zijn die over veertien dagen niet voor eens en altijd helemaal over. Heb je weerstand tegen het eten van brood en heb je de laatste twee jaar geen kruimel brood meer gegeten: dan is het eten van dagelijks een ¼ tot een ½ boterham de komende twee weken al een mooie eerste stap in de richting van  herstel.

De kracht zit dus niet in de snelheid, de grote stappen waarmee je dingen (geforceerd) wil doen, maar het zoeken naar een manier wat je een blijvend resultaat oplevert op de langere termijn! Namelijk  duurzaam herstellen van een eetstoornis en daarmee je droomdoel echt waar kunnen maken.

Ik stel dus voor goed te kijken naar je (droom)doelen voor 2019: ook op het gebied van eten. En die mogen best klein zijn! Is die halve boterham uit het voorbeeld na  drie weken een hele geworden mag je daar heel trots op zijn: het kan je motiveren om door te gaan, je zelfvertrouwen vergroten en de kracht geven om je eten verder uit te breiden. Had je altijd de gewoonte twee grote borden warm eten te nemen en is dat er nu een  1 en ¾ geworden, dan is dat de goede route naar uiteindelijk een normale portie warm eten na verloop van tijd!

Maar bovenal: geeft de eetstoornis niet de kans zich te laten beïnvloeden door de extra aandacht en reclames die er zijn omtrent een gezonde leefstijl aan het begin van het jaar. Ga je eigen weg hierin en zoek daar steun bij als je dat nodig hebt!

Ik wens jullie een gezond 2019.

Groetjes,

Joke van Scheers, senior diëtist, coördinator voedingsbegeleiding

Leave a Reply

Close Menu