Op Trouw.nl verscheen deze week een artikel over een nieuw wetsvoorstel in Frankrijk waarmee te magere modellen op de catwalk verboden worden. Trouw vraagt zich af hoe zinvol dit soort maatregelen zijn in de strijd tegen anorexia.
Van Trouw.nl:
De Franse modewereld kan er binnenkort wel eens heel anders uit gaan zien. Geen gevaarlijk dunne modellen meer die over de catwalk paraderen, maar alleen modellen met een gezond BMI. Tenminste, als het wetsvoorstel dat is ingediend daadwerkelijk wordt aangenomen. De wet moet het inhuren van ‘extreem dunne modellen van wie het gewicht mogelijk een gevaar vormt voor hun gezondheid’ gaan verbieden.
Initiatiefnemer van het voorstel, parlementslid Olivier Véran van de Socialistische Partij, wil het aantal te dunne modellen hiermee terugdringen. “Het is onacceptabel om ondervoeding te promoten en om mensen die hun gezondheid in gevaar brengen commercieel uit te buiten,” zegt hij tegen Le Parisien. Véran is naast parlementslid ook arts. Volgens hem zijn er in Frankrijk tussen de 30 en 40 duizend mensen die aan anorexia lijden, in de meeste gevallen zijn dit jongeren.
Het bericht is ook overgenomen door andere buitenlandse media waaronder The NY Times. Human Concern nam al eerder stelling in de discussie of het modebeeld een eetstoornis veroorzaakt. Carmen Netten, oprichter en directeur van Human Concern vindt: “Het is een fabel dat er een causaal verband zou zijn tussen het mode/ideaalbeeld en het ontwikkelen van een eetstoornis. Ikzelf was 12 jaar en helemaal niet bezig met mode of modellen. En toch kreeg ik een forse eetstoornis.”
“Het komt voort uit een veel diepere laag. Een combinatie van persoonlijkheid, karakter en dingen die je meemaakt. Een opmerking over een dikke kont kan wel een ’trigger’ zijn om een zich in de kern ontwikkelende eetstoornis net dat zetje over de rand te geven. Maar ook een relatie die uit gaat, ouders die gaan scheiden of een verhuizing kunnen de druppel zijn.” Lees haar blog over hoe een eetstoornis kan ontstaan.
We vroegen op onze Facebookpagina naar de meningen hierover. Heeft zo’n verbod nut in de strijd tegen anorexia? Het merendeel denkt niet dat deze maatregel zal leiden tot minder gevallen van anorexia, maar is wel positief over het initiatief.
“Ik vind het een hele goede zaak, maar de link met anorexia hoeft wat mij betreft niet gemaakt te worden. Anorexia is een psychische aandoening die niet ontstaat omdat er magere modellen op een catwalk lopen. Het zou gewoon een goede zaak zijn als maatje niks niet meer als een ideaalbeeld neergezet wordt. Daarnaast zou het de gezondheid van al die magere modellen ten goede komen. Ik zeg invoeren die regel. Niet alleen in Frankrijk, wereldwijd.”
“Het zou zo mooi zijn als modellen in alle maten op de catwalk zouden lopen. In elke show korte, lange, dikke, dunne en alles daartussen in. Schoonheid heeft geen maat!”
“Een eetstoornis heeft vrij weinig met het schoonheidsideaal te maken. Dus nee, ik denk niet dat een dergelijke maatregel gaat helpen.”
“Ze moeten diegene bestraffen die eisen dat modellen zo dun moeten worden! Ik geloof niet dat iemand anorexia kan krijgen van kijken naar dunne modellen, het is niet besmettelijk!”
“Een minimum BMI zal naar mijn mening kunnen bijdragen aan een verandering van het schoonheidsideaal, in positieve zin. Echter geloof ik niet dat een dergelijke maatregel Anorexia zou kunnen bestrijden. Ondergewicht is een symptoom, geen oorzaak.”
Geef ook je mening over dit onderwerp, onder dit artikel of op Facebook.