Skip to main content
search
Nieuws

Vlaamse politieke partij wil extreem magere modellen uit modebeeld bannen

By 1 maart 2016No Comments

De oppositiepartij CDH in België dient een wetsvoorstel in om naar Frans voorbeeld alleen nog modellen met een gezonde BMI toe te laten. Een belangrijk signaal voor jongeren die kampen met anorexia, zeggen experts in eetstoornissen. Stichting Human Concern juicht het voorstel toe en hoopt dat de fashionindustrie hierin zelf ook haar verantwoordelijkheid neemt.

Als het wetsvoorstel van de Luikse politica Vanessa Matz (CDH) wordt goedgekeurd, kunnen te magere modellen in de toekomst niet langer aan de slag. Modellen moeten in het voorstel een medisch getuigschrift kunnen voorleggen waaruit blijkt dat ze een gezonde body mass index (BMI) hebben. Bij een foto van een model dat dunner of dikker werd gemaakt, moet volgens het wetsvoorstel ook verplicht een disclaimer staan dat het om een bewerkte foto gaat. Met die maatregelen wil het CDH de strijd tegen anorexia opvoeren. (bron: De Standaard).

Laag zelfbeeld
Wat Stichting Human Concern betreft is politieke aandacht voor dit onderwerp op nationaal en internationaal niveau zeer gewenst. Carmen Netten – oprichter en directeur van Stichting Human Concern – Centrum voor eetstoornissen pleit daarom voor regulering. “Een eetstoornis is een ernstige, psychische aandoening. Aan geen enkele andere psychische ziekte overlijden zoveel mensen: zo’n 10%. Het is een misvatting dat je een eetstoornis ontwikkelt door het kijken naar magere modellen, maar het kan wel een belangrijke trigger zijn voor jonge vrouwen met een laag zelfbeeld. Meer politieke aandacht voor dit onderwerp juich ik toe: voor het modebeeld, de maakbare mens, de graatmagere modellen en het gefotoshopte model door wie het beeld ontstaat dat perfectie de nieuwe realiteit is en je alles kunt manipuleren.”

Frankrijk voerde vorig jaar al een wet in waardoor alleen mannen en vrouwen met een gezond gewicht als model kunnen werken. Ook Israël vraagt al aan modellen een medisch getuigschrift dat bewijst dat ze geen ondergewicht hebben. In Nederland pleitte afgelopen zomer kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA voor een convenant tussen staatssecretaris Van Rijn en de mode-industrie.

Lees meer:

De Standaard

CDA pleit voor convenant tegen te magere modellen

Leave a Reply

Close Menu