Skip to main content
search
Nieuws

Vlaamse politieke partij wil extreem magere modellen uit modebeeld bannen

By 1 maart 2016oktober 20th, 2023No Comments

De oppositiepartij CDH in België dient een wetsvoorstel in om naar Frans voorbeeld alleen nog modellen met een gezonde BMI toe te laten. Een belangrijk signaal voor jongeren die kampen met anorexia, zeggen experts in eetstoornissen. Human Concern juicht het voorstel toe en hoopt dat de fashionindustrie hierin zelf ook haar verantwoordelijkheid neemt.

Als het wetsvoorstel van de Luikse politica Vanessa Matz (CDH) wordt goedgekeurd, kunnen te magere modellen in de toekomst niet langer aan de slag. Modellen moeten in het voorstel een medisch getuigschrift kunnen voorleggen waaruit blijkt dat ze een gezonde body mass index (BMI) hebben. Bij een foto van een model dat dunner of dikker werd gemaakt, moet volgens het wetsvoorstel ook verplicht een disclaimer staan dat het om een bewerkte foto gaat. Met die maatregelen wil het CDH de strijd tegen anorexia opvoeren. (bron: De Standaard).

Laag zelfbeeld
Wat Human Concern betreft is politieke aandacht voor dit onderwerp op nationaal en internationaal niveau zeer gewenst. Frankrijk voerde vorig jaar al een wet in waardoor alleen mannen en vrouwen met een gezond gewicht als model kunnen werken. Ook Israël vraagt al aan modellen een medisch getuigschrift dat bewijst dat ze geen ondergewicht hebben. In Nederland pleitte afgelopen zomer kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA voor een convenant tussen staatssecretaris Van Rijn en de mode-industrie.

Lees meer:

De Standaard

CDA pleit voor convenant tegen te magere modellen

Leave a Reply

Close Menu