Bij gespecialiseerde instellingen voor jeugdpsychiatrie staan kinderen maanden, soms wel een jaar, op een wachtlijst voordat ze kunnen worden opgenomen. Dit meldde het programma Nieuwsuur zaterdag 13 juni.
Kinderarts Annemarie van Bellegem van het AMC, adviseur geneeskunde in de raad van advies van Human Concern, maakt zich grote zorgen: “De wachttijden zijn echt veel te lang. Kinderen hebben weinig reserves en gaan er in die wachttijd soms zo op achteruit, dat ze in het ziekenhuis terechtkomen.“
Bekijk het item in het programma Nieuwsuur van zaterdag 13 juni (vanaf 7min30)
Per 1 januari dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De wachttijden lopen op verschillende plekken in het land nu nog verder op. Kinder- en jeugdpsychiatrie viel tot dit jaar onder verantwoordelijkheid van de verzekeraars, waar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) toezicht op houdt. Maar nu de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, gaat de zorgautoriteit er niet meer over. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat de verantwoordelijkheid sinds dit jaar bij de gemeenten ligt. Het is aan de gemeenteraad om het gemeentebestuur te controleren.
Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid reageert ook op de bevindingen: “Op basis van deze signalen ga ik met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) in gesprek om na te gaan of er meer signalen zijn en welke actie wordt ondernomen om te zorgen dat deze kinderen passende hulp krijgen.”
Bron: Nos.nl