Nieuws

Wat Emma heeft los gemaakt

By 24 november 2016 No Comments

Als het Emma haar doel was om veel mensen te bereiken, dan is dat haar gelukt. De documentaire ‘Emma wil leven’, die inmiddels door meer dan 1 miljoen mensen is bekeken, raakte mensen recht in het hart. Na de uitzending dinsdagavond 22 november, staan de (online) kranten en nieuwssites er bol van en is Emma het gesprek van de dag op social media.

De documentaire greep mensen aan en na de uitzending stroomde social media vol met vooral uitingen van respect en lof voor Emma zelf, haar ouders en zusjes, vrienden en haar behandelaren. Wie de documentaire en anorexia special nog niet heeft kunnen zien, kan deze terugkijken via de website van NPO. Naar aanleiding van de documentaire werd Ervaringsprofessional Charlotte Gies uitgenodigd bij de programma’s RTL Late Night, bij Radio 538 en RTL Boulevard. Bekijk deze fragmenten terug.

Bij Human Concern komen veel telefoontjes en mails binnen. We kunnen helaas niet overal op antwoorden maar zijn geraakt door alle mooie reacties. Vragen proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden. Bekijk ook de veel gestelde vragen rond de documentaire.

Meer begrip
Volgens Carmen Netten, oprichtster en directeur van Human Concern en één van Emma’s behandelaren, heeft de documentaire voor discussie gezorgd. Ze hoopt dat er meer begrip, en meer hulp van alle kanten gaat komen doordat mensen over anorexia gaan praten.

Documentairemaakster Jessica Villerius hoopt ook op meer begrip (op Metro.nl): “Anorexia lijkt eindelijk als een ziekte te worden gezien en niet als een keuze. Emma laat natuurlijk heel goed zien dat ze heel graag wil, maar dat het haar niet lukt. Ik krijg zó veel reacties van mensen die zeggen: nu snap ik pas dat het ook te maken heeft met angst en controle, en dat het geen kwestie is van niet willen maar van niet kunnen. Nu begrijpen ze pas ook hoe eenzaam anorexia patiënten zich voelen. Daardoor gaan die mensen nu anders naar hun buurmeisje of klasgenootje kijken.”

Reacties
Dat mensen over het onderwerp gaan praten is in elk geval gebeurd, de documentaire heeft veel losgemaakt. Een greep uit de reacties op Facebook, Instagram en het forum Ikookvanmij.nl:

Zeer heftige documentaire. Maar zeker goed om uit te zenden. Dit raakt mensen en geeft meer uitleg over hoe de ziekte echt is. (…) Dit was Emma haar laatste wens. Ik hoop voor haar dat deze documentaire betekend dat haar strijd niet verloren is en dat ze kan voortleven in het herstel van vele andere patiënten.

Lieve Emma ik hoop dat jouw wens uit mag komen en hulpverleners de koppen bij elkaar zullen steken, zodat iedere patiënt de voor hem/haar juiste hulp mag krijgen die zij of hij verdient. Ook hoop ik dat ik daar zelf ooit deel van uit mag maken en meisjes/jongens die willen vechten tegen deze, vaak onbegrepen ziekte mag helpen door middel van mijn eigen ervaringen en liefde/kracht die ik in me heb! (….) Respect voor iedereen die deze docu mede mogelijk heeft gemaakt en Emma heeft bijgestaan in haar ziekteproces! En dan vooral Human Concern, wat een geweldig werk hebben jullie geleverd.

Zo ontzettend heftig maar erg mooi, krachtig en emotioneel! Ik heb/had deze ziekte maar helaas heeft Emma deze ziekte niet overwonnen.. erg heftig en mooi om dit gekeken te hebben. Heel mooi en liefdevol hoe jullie dit gedaan hebben, respect! En wat een top mensen allemaal!

Wij hebben hem vandaag in de klas gekeken, echt een hele heftige documentaire.

Mijn beeld over anorexia is voorgoed veranderd na het zien van deze documentaire. Het besef dat dit echt een ziekte is en niet gewoon een eetstoornis. Emma bedankt voor deze wijze les. Ik heb heel veel respect voor de keuzes die je gemaakt hebt en de strijd die je gestreden hebt. Verdrietig dat je deze strijd niet gewonnen hebt. Je droom is echter uitgekomen. Bedankt dat je onze ogen geopend hebt! Rust zacht meid!

Nieuwsberichten
Veel (online) kranten schreven over de documentaire en wat deze losmaakte bij de kijkers. NOSop3 schreef een artikel wat de documentaire met je doet als je zelf een eetstoornis hebt (gehad). In dit artikel komen (oud)cliënten Sarah en Kirsty aan het woord. Sarah: “”Deze documentaire is een hele goede eyeopener voor meisjes (of jongens) die strijden tegen een eetstoornis. Het is heel moeilijk om realistisch naar jezelf te kijken als je ziek bent. Veel meisjes beseffen niet hoe slecht het met ze gaat. Ik was bijvoorbeeld niet vel over been zoals Emma, maar mijn organen en menstruatie vielen wel uit. Dat is heel gevaarlijk.”

“Veel jongeren denken: zo ver als bij Emma gaat het bij mij niet komen. Ik heb die controle wel. Maar die heb je dus juist niet: de eetstoornis heeft de controle. Ik hoop dat het de mens achter de eetstoornis wakker geschud wordt, of dat de ouders en omgeving hierdoor meer bewust worden van het probleem.” (bron: NOS.nl)

Jessica Villerius op Metro.nl: “Wat er nu gebeurd is wat Emma zo graag wilde, gezien en gedragen worden. Nu wordt ze door heel Nederland gedragen. Verschrikkelijk dat ze dat niet meer meekrijgt. Maar nu dient het weer een ander doel, denk ik. Hopelijk voelen mensen die anorexia hebben, en dat zijn er veel, zich geroepen om terug te gaan vechten. En dan hoop ik dat het voor hen wél op tijd is.”

Lees ook de blog van Carmen Netten: Emma en wat er aan de documentaire vooraf ging

(Foto’s: BNN en Human Concern)

Leave a Reply