Oprichter Pro-Ana websites steunt Ikookvanmij.nl

Hier lees je zijn persoonlijke verhaal:

Ik kwam voor het eerst in aanraking met Pro-ana op de Belgische Pro-ana site. Dit was destijds voor mij een uitkomst. Ik werd niet onder druk gezet om te genezen. Het gaf me vertrouwen en rust in mijn hoofd om een plek te hebben waar ik mezelf kon zijn.
Toen ik dieper in mijn eetstoornis verwikkeld raakte, begon ik ook waanideeën te krijgen. Op een gegeven moment ging het zover dat ik bijv. haast begon te denken dat zelfs mijn leraren misschien wel op pro-ana sites zaten. Dit zat mij niet lekker. Ik raakte ervan overtuigd dat mijn veiligheid niet voldoende werd beschermd. Dat was voor mij de druppel: omdat ik mij niet langer veilig voelde op het bestaande forum, besloot ik om zelf een forum op te richten waar mensen zich wel degelijk veilig zouden kunnen voelen pro-anorexia.nl. In het beginstadium was deze website vrij slecht georganiseerd. Mensen konden er makkelijk op komen, ook als zij geen ‘echt’ probleem hadden, sterker nog, het leek een leuk dieetforum, waarop werd aangemoedigd om, weliswaar via erg onverantwoorde manier, af te vallen. Waanzin, want wie kiest er voor om een eetstoornis te krijgen? Ik niet…

Oprichter Pro-Ana websites steunt Ikookvanmij.nl

Ik besloot om met een groepje leden de regels voor toegang op de Pro-ana site strenger te maken en creëerde op deze manier een goed systeem waarmee mensen gecontroleerd en gescreend worden. Door op deze manier te werk te gaan kunnen wij een goede analyse maken of iemand ‘erbij hoort’, op grond van de eetproblematiek die hij of zij heeft. Ook kijken wij naar de groepsdynamica, past deze persoon tussen de mensen die al op de Pro-ana site actief zijn. Dit is belangrijk om ruzies, stress en drukte te voorkomen.

Pro-Ana bij anorexia

Toen dit eenmaal lekker liep, begon het aantal bezoekers flink te groeien. Mensen vonden het strenge, duidelijke beleid fijn. Ze kregen het gevoel dat alles wat zij opschreven niet openbaar werd gemaakt en op een veilige plek terecht kwam. Dit is voor iemand met een eetstoornis, zowel geheim als bekend binnen de nabij omgeving, erg prettig. Je kunt je problemen en gevoelens van je afschrijven en je krijgt er van lotgenoten ook reacties op.

Waarom heb ik gekozen om een Pro-ana site op te richten? Om een alternatief te bieden voor de destijds bestaande hulpsites. Over het algemeen willen mensen die door hun eetstoornis erg diep in de put zitten namelijk geen hulp. Ik heb in de loop der jaren gezien dat er op het internet veel ervaringen worden gedeeld over eetstoornissen en alles wat erbij hoort, maar ik ken ook mensen die zijn genezen.
Vaak heb ik geconstateerd dat bij mensen met een eetstoornis, deze stoornis ook op de eerste plek komt. Alles wat deze plek in probeert te nemen, willen ze ver wegstoppen.

Zo mijden ze bijvoorbeeld sociale contacten, omdat deze contacten vragen van anderen op kunnen roepen. Dit kan erg vervelend zijn voor mensen met een eetstoornis, omdat zij dit vaak zelf niet eens goed kunnen begrijpen. Door met mensen te kunnen praten die hetzelfde denken, voelen en begrijpen ontstaat er veel al een betere band. Je voelt je niet anders, je voelt je niet stom als je geen koek je eet tijdens de koffie, je voelt je wellicht begrepen. Dat dit schijnhulp is, wil ik best geloven. Ik ben echter niet van mening dat Pro-ana 100% verkeerd is, ik denk dat dit voor sommige mensen het enige is wat hen rust geeft. Toch merk ik dat er ook mensen zijn op Pro-ana sites die wel beter willen worden. Ik vind het ontzettend goed dat ze dit gevecht aan willen gaan, het is alleen vervelend dat deze mensen een veilige plek als dit los moeten laten.

Behandeling voor anorexia, boulimia, eetbuistoornis en orthorexia

Naar mijn idee was er nog geen website die op een passende manier hulp bood aan aanhangers van Pro-ana. Met de lancering van ikookvanmij.nl is deze plek er wel. Dit is een plek waar bezoekers zich vrij en veilig kunnen voelen. Ook mag hier over bijna alles gesproken worden. Je kunt van mensen met een eetstoornis namelijk niet verlangen dat ze niet over hun gewicht, BMI en calorieën praten. Hiervoor zit de stoornis te diep. Vanuit verschillende Nederlandse Pro-ana sites steunen we daarom ikookvanmij.nl door openlijk een link te plaatsen. Ik hoop dat daarmee meer mensen de weg vinden naar genezing. Een eetstoornis is namelijk te genezen.

Lees meer over Pro Ana.