Skip to main content
search

Reviews Be-Leef! Portugal

Velen zijn je voorgegaan naar Portugal om ons kort klinisch boost programma Be-LeeF! in Portugal. Om je te inspireren over hoe dit is ervaren en hoeveel voordeel deelnemers hiervan hebben gehad, verzamelen we hier een aantal reviews. Neem ze door en laat je inspireren!

Nynke (geb. 1995) - hersteld van NAO

Hersteld van NAO- Be-LeeF! groep 36, jaar 2018

'Ik gun iedereen met een eetstoornis deze kans om te herstellen.'

Be-LeeF! heeft me zoveel meer gebracht dan ik had verwacht. Tijdens het programma heb ik niet alleen ontzettend veel geleerd over de diepte van de gevoelens waar ik mee worstelde en welke copingmechanismen ik inzette, maar ook wanneer en waarom ik dat deed. Be-LeeF! trekt je uit je zelf aangemeten patronen en de diversiteit van therapieën maakt dat je overal wat van leert.

Daarnaast heeft mijn verblijf in Portugal mij een waardevolle vriendschap opgeleverd, mijn ‘Be-LeeF!-maatje’ is een goede vriendin geworden. Ook heb ik door Be-LeeF! een veel hechtere band met mijn ouders, broer en zus gekregen.

De omgeving is prachtig en rustgevend. Er is genoeg ruimte waardoor je je altijd wel even kunt terugtrekken. Ik was nooit zo ver gekomen zonder deze klinische boost. Ik gun iedereen met een eetstoornis deze kans om te herstellen.

Niet of weinig eten bij eetstoornis anorexia

Anna (geb. 1984)

Hersteld van anorexia - Be-LeeF!, jaar 2012

'Ik leerde weer genieten van het leven'

Mijn verblijf in Portugal heeft mij zo ontzettend veel gebracht. Ik heb een grote stap kunnen zetten in het herstel van mijn eetstoornis. In kleine stapjes leerde ik daar weer genieten van eten en bovenal van het leven! De locatie was zó mooi en rustgevend.

Tijdens de verschillende therapieën gaven de ErvaringsprofessionalsⓇ advies vanuit hun eigen ervaringen. Ik kon het beter aan dat zij mij soms flink de waarheid vertelden dan dat iemand uit mijn eigen omgeving die geen eetstoornis heeft gehad me ergens op wees. Het was niet altijd even makkelijk in Portugal, maar ook dat mocht er zijn, er was alle ruimte om je verhaal te delen en om verdriet te hebben. Ik zou iedereen met een eetstoornis het Be-LeeF! programma aanraden.

Robin (geb. 1987)

Hersteld van BED - Be-LeeF! groep 10, jaar 2016

'Be-LeeF! is voor mij echt het punt geweest waarop ik mijn eetstoornis los ben gaan laten'

Het programma Be-LeeF! is een unieke ervaring. Het is zwaar, maar zo de moeite waard. Voor mij ging mijn ontwikkeling tijdens mijn verblijf in een stroomversnelling. Het fijne aan het programma is dat er allerlei verschillende soorten therapieën zijn. Hoewel het ene persoonlijk meer aansloot dan het andere, heb ik het gevoel dat ik uit elke vorm mijn eigen dingen heb kunnen halen. Je leert dus enorm veel in korte tijd. Dat doe je in een prachtige omgeving op een afgelegen terrein, dit hielp mij om me echt op mezelf te kunnen richten. Verder ben je omringd door allemaal hele fijne mensen. Bijvoorbeeld de ErvaringsprofessionalsⓇ, het fijne vond ik dat ze heel benaderbaar zijn, daardoor voelde het niet aan als 'zij' en 'wij'. De Therapeuten gaven op een passende manier veel van zichzelf omdat zij zelf een eetstoornis hebben overwonnen en dat hielp mij weer om mezelf open te stellen.

Het programma is iets dat je nooit gaat vergeten en geeft je een boost die je naar mijn mening op geen andere manier kan bereiken. Ik weet dat ik tijdens het programma wel eens dacht: het is zwaar en ik ben moe. Maar als ik er nu op terugkijk, voel ik mij alleen maar een geluksvogel. Vóór Be-LeeF! heb ik namelijk altijd gedacht dat ik nooit helemaal zou herstellen van mijn eetstoornis. Dat het een stuk beter zou gaan: ja! Ik zou beter leren omgaan met mijn eetstoornis, maar ik heb nooit geloofd dat ik zou kunnen herstellen tot ik teruggekomen ben uit Portugal. Het is voor mij écht het punt geweest waarop ik mijn eetstoornis los ben gaan laten. En dat gun ik iedereen!

Roos (geb. 1998)

Hersteld van NAO - Be-LeeF! groep 56, jaar 2022

'Echt een kadootje voor mezelf'

Het verblijf in Portugal heeft me gebracht dat ik nu echt durf te erkennen dat ik een eetstoornis heb en ook heeft het het vuurtje aangewakkerd om alles op alles te zetten om te herstellen. Daarvoor was ik vastgelopen in mijn eetstoornis, maar door Be-LeeF! heb ik de inzichten gekregen hoe de eetstoornis heeft kunnen ontstaan en welke functies die voor me had. Door de diverse therapieën heb ik nu handvatten om die functies op een andere manier in te vullen zodat ik mijn eetstoornis niet meer nodig heb.

Doordat het écht om jezelf draait zes weken lang, ben ik meer te weten gekomen wie ik nou echt ben en wil zijn, maar ook wat ik nodig heb en hoe ik dat aan kan geven bij de mensen om me heen. Be-LeeF! heeft me vooral geleerd dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen en dat hulp vragen niet zwak of fout is, maar jezelf laten zien juist krachtig en sterk. Het fijne is dat je in een veilige bubbel zit waarin in je jezelf kunt uitdagen op allerlei verschillende vlakken en wanneer je het even heel zwaar hebt, er allemaal mensen om je heen zijn die je helpen. Een belangrijk deel van de behandeling is ook dat je zelf uitgekozen naastbetrokkenen meegenomen worden in een parallel traject in Nederland. Voor mij is dit heel erg van waarde geweest en de band met mijn naasten is echt verbeterd door die openheid te creëren.

Ik zou Be-LeeF! aanraden aan anderen, omdat je echt een kadootje aan jezelf geeft als je de zes weken in Portugal aan durft te gaan. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik ben gegaan, ondanks de spanning en angst die ik de periode ervoor heb gevoeld. De herinneringen en mooie momenten die ik heb beleefd met de mensen daar ga ik nooit meer vergeten. Zo’n traject als Be-LeeF! vergeet je nooit meer en dat geldt ook voor iedereen die daarbij betrokken is geweest en daar deel vanuit heeft gemaakt.

Voedingsbegeleiding bij behandeling voor eetstoornissen

Sterre (geb. 2000)

Hersteld van NAO - Be-LeeF! groep 52, jaar 2021

'In Portugal ben ik echt tot mezelf gekomen.'

Tijdens mijn verblijf in het Be-LeeF! programma heb ik heel veel inzichten gekregen over onder andere mijzelf, mijn eetstoornis en mijn omgeving. Verder heb ik (opnieuw) verbinding met mijn gevoel kunnen maken en écht mijn kracht terug gevonden. Ik heb geleerd wat ik belangrijk vind in het leven en wie ik daarbij graag om mij heen heb.

Naast alles wat Be-LeeF! mij op gevoelsniveau heeft gebracht, heeft het mij ook vooral de (praktische) tools gegeven om weer wat moois van mijn leven te maken. In de ambulante behandeling had ik al kunnen ervaren hoe fijn het is om gesprekken te voeren met een ervaringsdeskundige Therapeut. Het zorgde ervoor dat ik mij gehoord en begrepen voelde. In Portugal is dit net zo, maar dan is het contact tussen cliënt en Therapeut intenser. Voor mij was Be-LeeF! precies wat ik nodig had in mijn herstel, namelijk weg uit mijn vertrouwde omgeving en weg van alle maskers die ik ‘nodig' had in mijn leven hier in Nederland. In Portugal stapte ik een compleet andere wereld binnen, namelijk een wereld waarin mijn herstel continu centraal stond. Dit gaf mij de veiligheid om te durven delen. Om mij kwetsbaar op te stellen, bij gevoel te kunnen komen en om te graven naar het achterliggende van mijn eetstoornis.

Kortom, ik zou Be-LeeF! aanraden omdat het dé plek is om in contact te komen met je gevoel. Je bent namelijk in een prachtige omgeving met allemaal mensen die het beste met je voor hebben. Je voelt de warmte en veiligheid van iedereen die betrokken is bij jouw Be-LeeF! traject. En dat is iets wat je niet overal meemaakt. Ik heb nog steeds contact met mijn groepsgenoten, je bent en blijft hoe dan ook altijd met elkaar verbonden.

Lisette (geb. 1988)

Hersteld van boulimia - Be-LeeF! groep 38, jaar 2018

'Be-LeeF! heeft mijn leven veranderd.'

Zodra ik binnenstapte op de locatie in Portugal kwam er een gevoel van rust over mij. De locatie heeft prachtige uitzichten met veel knusse hoekjes waar je je even kunt terugtrekken. Het is er heel erg rustig en weg van de wereld, wat mij een gevoel van geborgen- en veiligheid gaf.

Tijdens het Be-LeeF! programma heb ik inzicht gekregen in het ontstaan van mijn eetstoornis. Hierdoor kon ik begrijpen waarom ik mijn eetstoornis nodig had. Be-LeeF! heeft mij gebracht dat ik voor mezelf durfde te kiezen en het mezelf gunde om een tijdlang echt alleen voor mijzelf te zorgen. De combinatie van diverse therapieën in Be-LeeF! zorgde ervoor dat de ene therapie de andere versterkte. Speciaal is ook dat er altijd wel een ErvaringsprofessionalⓇ was die vanuit haar eigen ervaring met een eetstoornis iets uit mijn verhaal herkende. Hierdoor kreeg ik hele bruikbare handvatten hoe ik daar mee om kon gaan.

Zonder Be-LeeF! was ik nooit achter de oorzaak van mijn eetstoornis gekomen en had ik niet de diepere lagen kunnen oplossen die ik nodig had voor duurzaam herstel. Zonder Be-LeeF! zou ik nooit gekomen zijn waar ik nu ben, het heeft mijn leven veranderd! Gun jezelf het Be-LeeF! programma want het is het dubbel en dwars waard.

Herkenning van een eetstoornis

Julia (geb. 1992)

Hersteld van anorexia - Be-LeeF! groep 5, jaar 2013

De tijd in Portugal gaf mij heel veel rust en warmte. Ik kreeg zoveel erkenning en liefde van alle mensen die daar waren. Tijdens de therapieën van het Be-LeeF! programma ging ik naar de kern van mijn eetstoornis toe. Ik werd op een goede manier geconfronteerd met vragen als: waarom is die eetstoornis zo ontzettend eng om los te laten? Waarom vecht je tegen je gevoel en zoek je troost in je eetstoornis? De sessies gaven mij ontzettend veel inzichten en waren inhoudelijk heel anders dan wat ik bij andere hulpverleningsinstanties had ervaren.

De moeite en de tranen, maar ook het plezier en het weer een beetje kunnen genieten konden in Portugal naast elkaar bestaan. Het eten voelde niet meer per se als een mijzelf opgelegde straf. Ook waren de therapieën ontzettend inzichtgevend en heel anders dan wat ik gewend was van andere hulpverleningsinstanties die alleen gericht waren op gewichtsherstel. Het was heel fijn dat er vanuit de ErvaringsprofessionalsⓇ zoveel begrip en erkenning was. Ik voelde mij vaak gehoord en gezien. Tegelijkertijd was er ook ruimte voor plezier en lol met de anderen die daar waren. Het kon allemaal naast elkaar bestaan. Met een aantal uit mijn groep heb ik nu, jaren later, nog steeds waardevol contact.

Ik denk nog vaak aan het Be-LeeF! programma en hoe bijzonder het daar was. Misschien vallen er op het moment dat je er bent nog niet alle puzzelstukjes op zijn plek. Maar voor mij was het uiteindelijk de meest helpende plek waar ik kon zijn om mijn eetstoornis onder ogen te komen en los te laten. Ik leerde dat het leven mij meer kon bieden en dat mijn eetstoornis niet het middel was om mijn pijn op te lossen. Daarvoor vocht ik tegen alles en iedereen vanuit wanhoop en verdriet. In Portugal leerde ik met meer mildheid naar mijzelf te kijken waar ik nog steeds dankbaar voor ben.

Faye (geb. 2000)

Hersteld van anorexia - Be-LeeF! groep 54, jaar 2022

'Be-LeeF! heeft mij op een onbeschrijfelijke manier veranderd'

Mijn verblijf in Portugal heeft voor mij echt het leven weer licht laten worden. Ik heb meer vertrouwen gekregen in mezelf, in mijn lichaam en de mensen om mij heen. De emotionele dieptes die ik heb ervaren waren ongekend en de hoogtes onbeschrijflijk. Het Be-LeeF! programma is een bijzondere reis die je samen met je groepsgenoten aangaat. Zes weken lang leerde ik samen met hen en onder begeleiding van Therapeuten die je écht begrijpen en bijstaan om een betere versie van mezelf te worden. Door te zorgen voor mijn lichaam, door te groeien op mijn eigen tempo en door te leren hoe ik mijn grenzen kan aangeven. Ook leerde ik hoe ik minder streng voor mezelf kon zijn en hoe ik weer kon genieten van lekker eten. Mijn gevoelens mogen gevoeld worden in plaats van beoordeeld. Ik durf weer vooruit te kijken naar de toekomst omdat ik weet dat die er is. Zelfs maanden na terugkomst heb ik nog af en toe de woorden niet om te beschrijven hoe positief ik veranderd ben.

Close Menu