Gebaseerd op de algemene leveringsvoorwaarden LPGGz-Consumentenbond-GGZ Nederland 2017 . Daarnaast geldt de van toepassing zijnde wet- en regelgeving.
Preambule
Aan de rechtsverhouding tussen een cliënt en Human Concern ligt een overeenkomst ten grondslag gericht op de verlening van zorg. Deze overeenkomst is de bijzondere overeenkomst geregeld in Boek 7, Titel 7, afdeling 5 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
Deze Algemene Voorwaarden vormen de basis voor het tot stand komen van een dergelijke overeenkomst en geven aan wat de cliënt en Human Concern bij de uitvoering daarvan mogen verwachten. Het spreekt vanzelf dat het unieke en persoonlijke contact van de cliënt met de zorgverleners daarnaast een belangrijke factor is.
ARTIKEL 1 – DEFINITIES
In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:
- Human Concern: de rechtspersoon die zorg verleent binnen het domein van de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg.
- Cliënt: een natuurlijke persoon die zich tot Human Concern wendt of heeft gewend teneinde zorg te ontvangen dan wel deze reeds ontvangt.
- Overeenkomst: de behandelovereenkomst tussen Human Concern en de cliënt. Deze behandelovereenkomst is een geneeskundige behandelingsovereenkomst in de zin van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo).
- Zorgverlener: de voor Human Concern werkzame beroepsbeoefenaar die met de cliënt in het kader van de zorg persoonlijk contact heeft.
- Medewerkers: (onder meer) artsen, psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, counselors, persoonlijke assistenten, verpleegkundigen, administratief personeel en bestuurders van Human Concern.
- Zorg of zorgverlening: de door Human Concern te verlenen geneeskundige zorg (behandeling), te weten gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, in de zin van de Zorgverzekeringswet.
- Behandelplan: een door Human Concern in samenspraak met de cliënt opgesteld plan, waarin aan de orde komen de algemene gegevens en het beeld van de cliënt, zijn wensen, doelen, actieplan, evaluatie en rapportage. Het behandelplan bevat een formulier waarop Human Concern de gegevens van de cliënt invult en waarin de aanpak van het eetstoornisprobleem van de cliënt uiteen wordt gezet. Tevens wordt in het behandelplan een ‘Behandeltraject’ geadviseerd en staan de doelstellingen daarin opgenomen. De kosten van de Behandeltrajecten staan opgenomen in de kostenbegroting bij het behandelplan.
- Behandeltraject: ofwel de eerste en tweede fase samen, (inhoudende onder meer gesprekken en consulten), ofwel de ambulante behandeling, ofwel één van de Behandeltrajecten van Human Concern zoals nader omschreven in het Behandelplan.
- Zelfstandige bijdrage: dat deel van de behandelkosten dat door de zorgverzekeraar niet betaald wordt, en voor rekening komt van de cliënt.
- Praktijk: de behandelruimte van Human Concern, inclusief de wachtkamer, balie of andere ruimtes waar de cliënt als onderdeel van de zorg gebruik van maakt.
- Naastbetrokkene(n): familie, partners, vrienden of andere naasten van de cliënt.
- Vertegenwoordiger: degene die de cliënt vertegenwoordigt krachtens de wet dan wel krachtens een rechterlijke beschikking dan wel krachtens een schriftelijke volmacht van de cliënt. De vertegenwoordiger treedt in de rechten en plichten van de cliënt uit hoofde van deze algemene voorwaarden voor zover de cliënt wilsonbekwaam is en voor zover de vertegenwoordiger hiertoe is gemachtigd op grond van de wet of op grond van een persoonlijke schriftelijke machtiging van de cliënt.
- Dossier: het dossier waarin Human Concern gegevens opneemt over de gezondheid van de cliënt, de verrichtingen , verklaringen van de cliënt en Human Concern de gegevens bewaart die noodzakelijk zijn voor een goede hulpverlening. Hieronder wordt ook het patiëntendossier of het zorgdossier verstaan.
- Incident: een niet beoogde of onvoorziene gebeurtenis tijdens het zorgproces, die tot schade voor de cliënt, medecliënt(en) of medewerker(s) van de instelling heeft geleid, had kunnen leiden of (nog) zou kunnen leiden.
- Calamiteit: een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van of een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt heeft geleid.
ARTIKEL 2 – TOEPASSELIJKHEID
- Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op en maken deel uit van de tussen de cliënt en Human Concern gesloten overeenkomst met betrekking tot het verlenen van zorg, alsmede alle daarmee verband houdende (nadere) afspraken tussen de cliënt en Human Concern.
- De Algemene Voorwaarden zijn zowel van toepassing op ambulante zorg als op zorg met verblijf en worden zoveel als mogelijk toegepast, ongeacht de wijze waarop de zorg wordt gefinancierd. Partijen kunnen niet afwijken van deze Algemene Voorwaarden, tenzij dat in een individueel geval expliciet is overeengekomen en de afwijking niet in het nadeel is van de cliënt. Dergelijke afwijkingen dienen schriftelijk te zijn vastgelegd.
- In geval van strijdigheid tussen de algemene voorwaarden en de met de cliënt gesloten overeenkomst, prevaleert de overeenkomst.
ARTIKEL 3– NAASTBETROKKENEN
- In het kader van goede zorg aan de cliënt wordt, indien van toepassing, bij afspraken met de cliënt ingegaan op de wijze waarop aan de betrokkenheid, informatievoorziening aan en ondersteuning van familie en/of naastbetrokkenen invulling wordt gegeven.
- De familie/sociale omgeving kan intensief bij het proces worden betrokken zonder de vertrouwelijkheid ten aanzien van de cliënt te schaden.
- De zorgverlener legt de afspraken ingevolge de vorige leden van dit artikel vast in het dossier.
- Indien gewenst kan de cliënt zich laten bijstaan door iemand naar keuze om te helpen een weloverwogen keuze te maken ten aanzien van de zorgverlening.
ARTIKEL 4– VERTEGENWOORDIGING
- Een vertegenwoordiger van de cliënt treedt op indien dit op grond van de wet of deze Algemene Voorwaarden geïndiceerd is. In ieder geval treedt hij (mede) op:
- bij het tekenen van de overeenkomst tussen Human Concern en de cliënt, indien de cliënt niet bekwaam of bevoegd is om deze overeenkomst te tekenen, dan wel niet in staat is tot een redelijke belangenafweging hiertoe;
- indien de cliënt niet in staat is tot een redelijke belangenafweging ter zake van een beslissing waarvoor diens toestemming is vereist.
- De vertegenwoordiger is verplicht zorg te dragen voor een goede uitoefening van zijn taken, bij gebreke waarvan Human Concern:
- de cliënt kan verzoeken een andere vertegenwoordiger aan te wijzen;
- de familie van de cliënt kan verzoeken een andere vertegenwoordiger aan te wijzen; en/of
- bij de rechter een verzoek kan indienen tot ontslag van de mentor of de curator, en – indien noodzakelijk – een verzoek kan indienen tot het benomen van een andere vertegenwoordiger.
ARTIKEL 5– DUIDELIJKE INFORMATIE
De cliënt heeft recht op die informatie die noodzakelijk is om weloverwogen keuzes over de zorgverlening te kunnen maken. Alle informatie die aan de cliënt wordt verstrekt moet naar inhoud, vorm en moment op een voor de cliënt geschikt niveau zijn. De zorgverlener gaat voor de cliënt na of deze de informatie heeft begrepen en of er nog vragen zijn.
ARTIKEL 6– ZORG SPECIFIEKE INFORMATIE
- Voorafgaand aan het tot stand komen van het behandelplan bepalen de zorgverlener en cliënt in onderling overleg welke zorg het beste bij de cliënt past en wisselen zij voor de zorg relevante informatie uit, waarbij voor de cliënt geldt:
- Dat cliënt zich op verzoek van de behandelaar van Human Concern verplicht, voorafgaand of tijdens de therapie tot het verrichten van een basis medisch onderzoek, en zo nodig inclusief bloedonderzoek.
- Dat cliënt zich op verzoek verplicht, voorafgaand of tijdens de behandeling één of enkele consulten bij één van de psychiaters en/of regiebehandelaren van Human Concern te laten verrichten.
- Daarnaast wordt cliënt in ieder geval op begrijpelijke wijze op de hoogte gesteld van:
- de diagnose en wat het betekent om die diagnose te hebben;
- de zorgopties en het doel, de aard, de kans op succes en de mogelijke risico’s en de neveneffecten (zoals pijn, hinder of sociale gevolgen) mede aan de hand van eventueel eerdere ervaringen van de cliënt;
- de naam van de verantwoordelijke zorgverlener en die van de andere betrokken zorgverlener(s);
- de ervaring van de betrokken zorgverleners;
- overige aspecten, zoals de wachttijd.
- Indien de cliënt uitdrukkelijk heeft aangegeven informatie niet te willen ontvangen, kan het verstrekken van informatie achterwege blijven.
- Naast het bepaalde in het vorige lid kan informatie over de zorg alleen (tijdelijk) achterwege blijven in het uitzonderlijke geval dat het verstrekken daarvan kennelijk ernstige nadeel voor de cliënt oplevert.
ARTIKEL 7 – ALGEMENE INFORMATIE
- De zorgverlener geeft de cliënt, afgestemd op de behoefte en mogelijkheden, in ieder geval algemene informatie over:
- Human Concern en de gang van zaken van het zorgproces, zoals de intake , het opstellen van een behandelplan, de zorgverlening , het maken van afspraken die betrekking hebben op de specifieke situatie van de cliënt en het beëindigen van de overeenkomst;
- het recht op vrije keuze van de zorgverlener binnen de mogelijkheden van Human Concern;
- een heldere omschrijving van relevante behandelingsmogelijkheden;
- kosten, mogelijkheden voor vergoeding, eigen risico en betaling van kosten voor aanvullende diensten en de mogelijk niet vergoede zorg;
- de relevante cliënten- en familie organisaties;
- de cliëntenraad;
- de klachten- en geschillenregeling;
- de cliëntvertrouwenspersoon/ klachtenfunctionaris;
- de gevolgen van tijdens de zorg optredende wilsonbekwaamheid;
- de huisregels;
- omgang met naastbetrokkenen;
- de website;
- bereikbaarheid in geval van nood;
- het privacybeleid;
- de privacyverklaring over het gebruik van persoonsgegevens voor onderzoek en over maatregelen rondom privacy;
- het beleid ten aanzien van ethische en levensbeschouwelijke vraagstukken waaronder wilsverklaringen, zelfbindingsverklaring, non- reanimatie en euthanasie;
- het kwaliteitsstatuut met daarin concrete afspraken betreffende de interne taakverdeling in het kader van de zorg.
- De in het vorige lid bedoelde informatie is zoveel als mogelijk beschikbaar op de website van Human Concern.
ARTIKEL 8 – TOT STAND KOMEN VAN DE OVEREENKOMST
- De overeenkomst tussen de cliënt en Human Concern komt uitsluitend tot stand indien:
- de cliënt, dan wel, indien de cliënt hiertoe niet in staat is, de vertegenwoordiger namens de cliënt, – op grond van de reeds verstrekte informatie -kenbaar heeft gemaakt de overeenkomst te willen aangaan;
- Human Concern redelijkerwijs van oordeel is dat de hulpvraag van de cliënt op grond van de bij Human Concern aanwezige mogelijkheden kan worden beantwoord; en
- een voor de financiering noodzakelijke verwijzing is afgegeven.
- Indien aan de in het vorige lid genoemde voorwaarden is voldaan, stelt Human Concern een schriftelijke overeenkomst op. Deze overeenkomst wordt ondertekend door Human Concern, de cliënt en – indien van toepassing – de vertegenwoordiger.
- De cliënt verkrijgt het recht op de in de overeenkomst neergelegde zorg uitsluitend na het schriftelijk aangaan en ondertekenen van de overeenkomst.
- Indien de feitelijke zorgverlening eerder is aangevangen dan de datum waarop de overeenkomst door Human Concern, de cliënten en – indien van toepassing – de vertegenwoordiger is ondertekend, dan geldt de datum waarop de feitelijke zorg is begonnen met terugwerkende kracht als ingangsdatum van de overeenkomst. Deze datum wordt in de overeenkomst vastgelegd.
- In het behandelplan werken de zorgverlener en de cliënt de overeengekomen zorg nader uit.
ARTIKEL 9 – HET OPSTELLEN VAN HET BEHANDELPLAN
- De zorg wordt uitsluitend aan de cliënt verleend op basis van een (voorlopig) behandelplan tenzij nog geen behandelplan is vastgesteld. In eerste instantie wordt gewerkt met een behandelplan voor de verdiepende fase (opgesteld en besproken door het intaketeam tijdens intake) en ondertekend tijdens het kennismakingsgesprek met de ambulant
- Human Concern organiseert vóór of zo spoedig mogelijk na aanvang van de zorgverlening een bespreking tussen de zorgverlener, de cliënt en – indien van toepassing – de vertegenwoordiger van de cliënt, teneinde afspraken te maken over de zorgverlening en deze vast te leggen in een behandelplan. Dit behandelplan bevat in ieder geval:
- de doelen met betrekking tot de zorg voor een bepaalde periode gesteld, gebaseerd op de wensen, mogelijkheden en beperkingen van de cliënt;
- de wijze waarop de zorgverlener en de cliënt de gestelde doelen trachten te bereiken;
- wie voor de verschillende onderdelen van de zorg verantwoordelijk is en op welke wijze afstemming plaatsvindt tussen meerdere zorgverleners, en wie de cliënt op die afstemming kan aanspreken;
- de wijze waarop de cliënt zijn leven wenst in te richten en de ondersteuning die de cliënt daarbij van Human Concern zal ontvangen;
- de frequentie en onder welke omstandigheden de zorgverlener de zorgverlening in samenspraak met de cliënt gaat evalueren en actualiseren, waarbij als norm geldt aan het einde van de zorg en in het geval dat de zorg langer dan zes maanden duurt steeds na elke drie maanden, tenzij omstandigheden een andere evaluatietermijn rechtvaardigen of noodzakelijk maken; en
- de eventuele nazorg.
- De zorgverlener stelt het behandelplan op in overeenstemming met zijn professionele standaard. Hij houdt hierbij zoveel mogelijk rekening met de wensen, mogelijkheden en beperkingen van de cliënt.
- Het behandelplan wordt uiterlijk binnen zes weken na start van het ambulante behandeltraject van de zorgverlening door de zorgverlener vastgesteld.
- Door instemming met het behandelplan geeft de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger toestemming voor de uitvoering van alle handelingen die deel uitmaken van het behandelplan, waaronder de geneeskundige handelingen en handelingen van niet-ingrijpende aard op medische en sociale indicatie, tenzij de cliënt bij de uitvoering te kennen geeft deze handelingen (alsnog) niet te willen.
- Voor ingrijpend medisch handelen of ander ingrijpend handelen dat geen onderdeel uitmaakt van het behandelplan is – behoudens wanneer spoedeisend handelen vereist is – uitdrukkelijke toestemming van de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger nodig. Onder spoedeisend wordt verstaan: de kennelijke noodzaak tot het onverwijld uitvoeren van een handeling om ernstig nadeel voor de cliënt te voorkomen. In dat geval wordt de cliënt en/of vertegenwoordiger zo spoedig mogelijk ingelicht over de handeling. In het dossier van de cliënt wordt gemotiveerd vastgelegd waarom sprake was van spoedeisend handelen.
- Indien tijdens de behandeling van de cliënt blijkt dat een wijziging van het behandelplan en/of behandeltraject nodig of wenselijk is, kan in overleg met de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger het behandelplan en/of behandeltraject worden gewijzigd zoals omschreven in artikel 10.
ARTIKEL 10 – INDICATIE ZORGPADEN
- Eerste indicatie voor de behandeling vindt plaats o.b.v. de intake waarbij er sprake is van de volgende twee opties:
- Start behandeling bij Human Concern door aanvang van de verdiepende fase van de behandeling met een duur van 3 maanden
- Geen behandeling bij Human Concern met advies en verwijzing
- Het tweede indicatiemoment vindt plaats na de verdiepende fase (3 maanden na start van de behandeling). Er wordt een passend behandeltraject geïndiceerd met de volgende 3 opties:
- behandeltraject basis met een duur van 18 maanden
- behandeltraject intensief met een duur van 24 maanden
- beëindiging behandeltraject met advies verwijzing
- Het derde indicatiemoment vindt plaats op 9 maanden (gerekend na start behandeling). Er wordt geëvalueerd hoe effectief de behandeling is. Op basis van het behandelresultaat en het oordeel van het behandelteam en cliënte zijn de volgende opties mogelijk:
- het behandeltraject wordt gecontinueerd conform het oorspronkelijke tijdspad (afronding op 18 maanden indien er een behandeltraject basis wordt gevolgd, afronding op 24 maanden indien er een behandeltraject intensief wordt gevolgd)
- Indien het behandeltraject basis het eerste jaar wordt gevolgd dat aanslaat, maar alwaar klachten niveau nog erg hoog ligt, dan kan het tweede behandeljaar een behandeltraject intensief worden ingezet dat op 24 maanden afloopt.
- Indien de behandeling stagneert kan het Be-LeeF!traject het laatste kwartaal van het eerste behandeljaar als behandeloptie onderzocht worden en bij daadwerkelijke indicatie kan het behandeltraject maximaal 30 maanden duren.
- Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het voortzetten van één van bovenstaande opties. Het besluit om het behandeltraject voort te zetten, aan te passen of te beëindigen is te allen tijde gelegen bij het behandelteam zelf die naast jouw mening de behandeluitkomsten en hun klinische indruk laat meetellen daarin.
ARTIKEL 11 – DOSSIER
- Human Concern richt een dossier in met betrekking tot de zorgverlening aan de cliënt. Zij houdt in dit dossier aantekening van de relevante gegevens over de gezondheid van de cliënt en de gegevens die direct verband houden met de zorgverlening aan de cliënt. Ook stukken die zodanige gegevens bevatten neemt Human Concern in het dossier op voor zover dit voor een goede hulpverlening noodzakelijk is. Het dossier bevat naast de in de wet en regelgeving geregelde onderwerpen, het volgende:
- de wensen van de cliënt wat betreft welke familie of naastbetrokkenen wel of juist niet bij de zorgverlening worden betrokken of hierover worden geïnformeerd en de wijze waarop dat gebeurt;
- de wensen en voorkeuren van de cliënt;
- de voortgang (incl. rapportages, uitslagen, ROM uitslagen, gaf scores etc.) van de zorg;
- incidenten en calamiteiten voor zover deze gevolgen hebben voor de zorg of de gezondheidstoestand van de cliënt.
- Human Concern bewaart het dossier van de cliënt na afloop van de zorgverlening niet langer dan de wettelijke bewaartermijn van 15 jaar, tenzij het goed hulpverlenerschap meebrengt dat langer bewaren noodzakelijk is.
- Human Concern verstrekt de cliënt op diens verzoek inzage in en afschrift van de bescheiden die deel uit maken van het dossier. Deze verstrekking blijft achterwege voor zover dit noodzakelijk is in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van een ander. De cliënt kan het dossier in eerste instantie in het bijzijn van een medewerker van Human Concern inzien. Meer informatie over hoe een cliënt een kopie van zijn dossier kan opvragen is te vinden op de website humanconcern.nl.
- Human Concern vernietigt het dossier van de cliënt na een daartoe strekkend verzoek van de cliënt, tenzij redelijkerwijs aannemelijk is dat bewaring van aanmerkelijk belang is voor een ander dan de cliënt, onder wie begrepen Human Concern, of indien de wet zich tegen vernietiging verzet.
ARTIKEL 12 – SECOND OPINION
Human Concern zal alle redelijke medewerking verlenen aan een door de cliënt gewenste second opinion en bespreekt op verzoek van de cliënt de resultaten van de second opinion ook als de cliënt deze heeft gevraagd zonder medewerking van Human Concern.