Eetstoornissen
Herstellen van een eetstoornis
Je kunt herstellen van een eetstoornis! Dit is een van de belangrijkste uitgangspunten van Human Concern. Onze Ervaringsprofessionals én veel oud-cliënten laten keer op keer zien dat herstel mogelijk is. Hiermee bieden wij hoop! Wij zijn ervan overtuigd dat vanuit hoop en geloof een wil kan ontstaan, en dat vanuit wil een weg kan ontstaan.
- Home
- Eetstoornissen
- Herstellen van een eetstoornis
Herstellen van een eetstoornis
die je bewandelt. Vanuit de visie van Human Concern betekent duurzaam herstel dat je steeds beter weet om te gaan met jezelf als uniek en ‘eigen wijs’ en ‘eigen aardig’ mens in relatie tot waar je mee te maken krijgt in het leven. Je hebt de eetstoornis niet langer nodig om te kunnen omgaan met dat wat jij op je levensweg tegenkomt. Herstel is een lijn, oftewel een levenslange uitdaging, in plaats van een eindpunt waar je naar toe werkt.
Tijdens het bewandelen van de weg van herstel, komt er meer kijken dan enkel normaal eten en een gezond gewicht bereiken. De basis van jouw ‘zijn’ mag sterk en evenwichtig worden. Dit heeft te maken met:
- Zelfvertrouwen opbouwen
- Leren omgaan met emoties
- Positief denken over je lichaam
- Lichamelijk herstellen
- Sociale vaardigheden aanleren
- Normaal leren eten
Een eetstoornis is eigenlijk een ‘dekmantel’ voor onderliggende problemen en/of angsten. Wanneer je de eetstoornis aanpakt en leert wie jij bent en waarvoor je staat, dan zal je de eetstoornis niet langer nodig hebben. Daarom pakken wij de eetstoornis aan in zijn geheel, niet alleen het symptoom.
Herstel: een weg van vallen en opstaan
Herstellen van een eetstoornis is een proces van vallen en opstaan. Van twee stappen vooruit en één achteruit. Soms zelfs weer twee stappen achteruit. En af en toe sta je even stil. Dat betekent echter niet dat jij niets doet. Integendeel, soms is het nodig om even ‘bij te komen’ van de therapie voor je eetstoornis, op adem te komen en wat nieuwe energie op te doen. Een moment van bezinning wellicht: waar sta ik, waar ga ik naartoe? Welke route neem ik? Soms is het dan zelfs even nodig een stukje terug te gaan om het juiste pad weer (terug) te vinden. Het kan ook zo zijn dat de weg zo onbegaanbaar is, dat een omweg nodig is. Dit kost weliswaar meer tijd, maar is een stuk veiliger. Zonder energie is het moeilijk een inspanning te leveren.
Ook als je stilstaat boek je vooruitgang
Wat de weg van herstel van een eetstoornis pas écht moeilijk maakt, is wanneer zowel jij als jouw omgeving verwacht dat de weg naar herstel in één rechte lijn verloopt. En wanneer je denkt, hoopt of verwacht dat er niet gerust mag worden, dat je niet terug mag lopen en niet mag stoppen onderweg. Met andere woorden; wanneer een terugval of een pauze als falen wordt gezien. Je twijfelt aan jezelf: ‘zie je nou wel, ik kom er nooit van af’. De omgeving twijfelt aan jou: ‘zie je nou wel, zij/hij wordt nooit beter’. Beiden kunnen gaan twijfelen aan de therapie van de eetstoornis: ‘zie je nou wel, het slaat niet aan’.
Dit is echter een groot misverstand. Weet: een trap is geen glijbaan! Je bent niet terug naar af. Het is enkel een paar treden lager op de weg naar boven. Dat is te overzien. De reis gaat gewoon door. Sterker nog, zonder deze pauzes, tegenslagen en meevallers, zou de reis niet zo leerzaam zijn.
Fabel: van een eetstoornis kun je niet herstellen
Een ander zeer groot misverstand is de hardnekkige en destructieve fabel dat je van een eetstoornis zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis (Binge Eating Disorder) of OSFED (NAO) niet kunt genezen. Genezen van een eetstoornis is wel degelijk mogelijk. Wie niét in herstel gelooft, kán niet optimaal herstellen. En uit geen enkel onderzoek blijkt dat een eetstoornis chronisch, onbehandelbaar, hopeloos, te complex of wellicht enkel genetisch bepaald is. Wel is bewezen dat het bieden van hoop (in de vorm van cognitive behavioral therapy-enhanced (CBT-E)) betere behandelresultaten biedt (*1). En juist de inzet van onze Ervaringsprofessionals® geeft deze hoop (*2). Daarom is de boodschap dat je van een eetstoornis kunt herstellen ongelooflijk belangrijk en waar!
*1: Fairburn et al, 2009, 2013, 2015