• Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.
human-concern-herstellen-van-een-eetstoornis

Herstellen van een eetstoornis

die je bewandelt. Vanuit de visie van Human Concern betekent duurzaam herstel dat je steeds beter weet om te gaan met jezelf als uniek en ‘eigen wijs’ en ‘eigen aardig’ mens in relatie tot waar je mee te maken krijgt in het leven. Je hebt de eetstoornis niet langer nodig om te kunnen omgaan met dat wat jij op je levensweg tegenkomt. Herstel is een lijn, oftewel een levenslange uitdaging, in plaats van een eindpunt waar je naar toe werkt.

Tijdens het bewandelen van de weg van herstel, komt er meer kijken dan enkel normaal eten en een gezond gewicht bereiken. De basis van jouw ‘zijn’ mag sterk en evenwichtig worden. Dit heeft te maken met:

 
  • Zelfvertrouwen opbouwen
  • Leren omgaan met emoties
  • Positief denken over je lichaam
  • Lichamelijk herstellen
  • Sociale vaardigheden aanleren
  • Normaal leren eten
 

Een eetstoornis is eigenlijk een ‘dekmantel’ voor onderliggende problemen en/of angsten. Wanneer je de eetstoornis aanpakt en leert wie jij bent en waarvoor je staat, dan zal je de eetstoornis niet langer nodig hebben. Daarom pakken wij de eetstoornis aan in zijn geheel, niet alleen het symptoom.

Ook als je stilstaat boek je vooruitgang

Wat de weg van herstel van een eetstoornis pas écht moeilijk maakt, is wanneer zowel jij als jouw omgeving verwacht dat de weg naar herstel in één rechte lijn verloopt. En wanneer je denkt, hoopt of verwacht dat er niet gerust mag worden, dat je niet terug mag lopen en niet mag stoppen onderweg. Met andere woorden; wanneer een terugval of een pauze als falen wordt gezien. Je twijfelt aan jezelf: ‘zie je nou wel, ik kom er nooit van af’. De omgeving twijfelt aan jou: ‘zie je nou wel, zij/hij wordt nooit beter’. Beiden kunnen gaan twijfelen aan de therapie van de eetstoornis: ‘zie je nou wel, het slaat niet aan’.

Dit is echter een groot misverstand. Weet: een trap is geen glijbaan! Je bent niet terug naar af. Het is enkel een paar treden lager op de weg naar boven. Dat is te overzien. De reis gaat gewoon door. Sterker nog, zonder deze pauzes, tegenslagen en meevallers, zou de reis niet zo leerzaam zijn.