• Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.
HumanConcern-misvattingen-2

Het verschil tussen overgewicht en obesitas

Om te weten wat het verschil tussen obesitas en overgewicht is, gebruiken we het BMI. BMI staat voor Body Mass Index en is een handige tool voor het meten van de verhouding tussen lengte en gewicht voor de gehele bevolking. Een BMI van 25 tot 29,9 wordt gezien als overgewicht. Wanneer je een BMI hebt van 30 of hoger heb val je onder de categorie obesitas. Vergeet niet dat ieder mens anders is en dat sommige factoren zoals spiermassa niet worden meegenomen in het BMI. Vergelijk jezelf hier dus niet té veel mee.

HumanConcern-Wat-eetstoornis-2

Obesitas en een eetstoornis

Volgens de DMS-5, het handboek voor eetstoornissen, is obesitas geen eetstoornis. Om deze reden behandelen wij bij Human Concern geen mensen die alleen obesitas hebben. Het is soms wel zo dat mensen met een eetstoornis obesitas als gevolg van de eetstoornis kunnen krijgen. Het hebben van overgewicht of obesitas kan, net zoals bij een eetstoornis, een functie hebben. Dit wil zeggen dat er sprake is van achterliggende (psychische) problematiek. Een eetstoornis heeft voor de meeste mensen een functie om zichzelf staande te houden, om te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich mee brengt.

 

Iemand met obesitas hoeft echter geen eetstoornis te hebben. Hoe dik of dun je ook bent, dat zegt nog niet dat je een eetstoornis hebt, dit is pas het geval wanneer je dagelijkse leven belemmert wordt door het (niet) eten. De diagnose eetstoornis kan alleen worden gesteld door een professional aan de hand van het DSM-5.