Eetbuistoornis
Een eetbuistoornis is een veelvoorkomende eetstoornis waarbij je last hebt van extreme eetbuien die steeds terugkomen. De eetbuien zijn onbeheersbaar en je compenseert de eetbuien achteraf niet door bijvoorbeeld te sporten of te braken. In Nederland lijden ongeveer 160.000 mensen aan eetbuistoornis, waaronder zowel mannen als vrouwen. Bij Stichting Human Concern – centrum voor eetstoornissen, behandelen wij eetbuistoornis met de inzet van ervaringsdeskundige Therapeuten. Eetbuistoornis heeft overeenkomsten met boulimia nervosa maar is een andere eetstoornis.
- Home
- Eetbuistoornis
Binge Eating Disorder of eetbuistoornis
Eetbuistoornis wordt tegenwoordig ‘Binge Eating Disorder’ genoemd in de DSM-5, afgekort BED. Toch wordt de term eetbuistoornis nog veelvuldig gebruikt.
Wat is eetbuistoornis?
De NOS legt in een video uit wat eetbuistoornis inhoudt:
Wat is een eetbui?
Een eetbui houdt in dat je binnen zeer korte tijd veel voedsel inneemt. Je kunt niet meer stoppen met eten en raakt de controle helemaal kwijt. Je eet sneller dan normaal en kunt niet meer aanvoelen wanneer je genoeg hebt. Een eetbui komt niet voort uit honger, maar komt vaak voor uit een bepaalde emotie zoals verdriet, onzekerheid of boosheid. Wanneer je een eetbui hebt, ben je alleen. Je wil niet dat anderen je zien eten uit schaamte voor jezelf.
Nadat je een eetbui hebt gehad, voel je je vaak slechter dan voor de eetbui. Je walgt van jezelf en voelt je schuldig. Ook heb je last van schaamtegevoelens en durf je dit vaak met niemand te delen. Bij eetbuistoornis is er geen sprake van compensatiegedrag. Je bent vaak wel met je gewicht bezig, maar je braakt niet om het eten kwijt te raken. Iets wat bijvoorbeeld wel gebeurt bij de eetstoornis boulimia nervosa.
Als je eetbuistoornis hebt, heeft dit vaak grote impact op je dagelijkse leven. De afwisseling tussen het voorkomen van eetbuien en het verliezen van de controle over de eetbuien kost enorm veel energie, naast dat het vaak ook financiële gevolgen heeft.
Kenmerken eetbuistoornis
Heb je een vermoeden dat jij of een van je naasten last heeft van eetbuistoornis? Aan deze kenmerken kun je herkennen of er sprake is van een eetbuistoornis:
- Je hebt wekelijks, dagelijks of zelfs meerdere keren per dag last van extreme eetbuien, waarbij in hele korte tijd grote hoeveelheden eten inneemt;
- Je compenseert je eetbuien niet;
- Je eet sneller dan normaal gesproken en kunt jezelf niet meer stoppen, ondanks een vol gevoel waarbij je geen plezier meer beleeft aan het eten;
- Je hebt last van je eetbuien wanneer je alleen bent, en hebt achteraf last van spijt en schaamte, je walgt van jezelf;
- Je hebt last van depressieve gedachtes, spanning en onrust. Je denkt veel na over eten en je gewicht;
- Je voelt je eenzaam en vermijdt sociale gelegenheden.
Wanneer krijg je eetbuistoornis?
Net als bij alle eetstoornissen gaat een eetbuistoornis in werkelijkheid niet over eten, bij een eetstoornis is er altijd sprake van achterliggende problematiek. Er is sprake van ‘weg-eten’ van emoties. Er zijn meer factoren die een rol kunnen spelen, waaronder opvoeding, aanleg in de persoonlijkheid en de invloed van media. Een heftige gebeurtenis kan ervoor zorgen dat eetbuistoornis zich ontwikkelt.
Ervaringsdeskundigen bij de behandeling van eetbuistoornis
Bij Human Concern werken wij als enige ter wereld met intern opgeleide Ervaringsprofessionals®. Dit zijn ervaringsdeskundige Therapeuten, zij zijn GGZ-professional en hebben in de meeste gevallen zelf een eetstoornis gehad.
Behandeling eetbuistoornis
De diagnose van eetbuistoornis mag alleen worden gesteld door een professional aan de hand van het DSM-5, het psychiatrisch diagnostisch handboek. Bij Human Concern kunnen wij eetbuistoornis zowel diagnosticeren als behandelen. Wij werken met een unieke behandelvisie waarbij wij ons richten op de problematiek áchter de eetstoornis en de symptomen. Wanneer je vermoedt dat je eetbuistoornis hebt, is het van belang om snel hulp te zoeken om de kans op herstel te vergroten.
Herstellen van eetbuistoornis
Bij Human Concern weten wij uit eigen ervaring dat het mogelijk is om te genezen van eetstoornissen zoals eetbuistoornis, anorexia, boulimia en BED. Het verhaal dat eetbuistoornis niet te genezen zou zijn is dan ook onwaar. Wie niet in herstel gelooft, kan niet herstellen. Onze Ervaringsprofessionals® en veel oud-cliënten laten keer op keer zien dat herstellen van een eetstoornis mogelijk is!