• Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.
human-concern-wat-is-boulimia-nervosa

Hoe ontstaat boulimia?

Boulimia kan net zoals de eetstoornissen anorexia nervosa en Binge Eating Disorder (eetbuistoornis) verschillende oorzaken hebben. Bij het ontwikkelen van boulimia spelen meerdere factoren een rol zoals ‘aanleg’ in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur en media. Vaak is het zo dat een ingrijpende gebeurtenis ervoor zorgt dan een eetstoornis zich openbaart of verder ontwikkelt. Net als andere eetstoornissen, komt boulimia nervosa vooral bij vrouwen voor. De verhouding mannen/vrouwen ligt bij deze eetstoornis lager dan één op de tien.

 

 

Er zijn daarnaast ook allerlei symptomen die gerelateerd zijn aan de oncontroleerbare drang om te eten. Door de eetbuien en het compenseren kan je lichaamsgewicht bijvoorbeeld sterk schommelen. Daarnaast is boulimia nervosa iets waar je je voor kunt schamen en waar je niet over durft te praten, terwijl je gewicht en lichaam op dat moment juist het belangrijkste in je leven zijn. Vaak is er weinig aan je te zien waardoor je je erg alleen kunt voelen met je eetstoornis en deze jaren in het verborgene kan bestaan.

Eetbuien en andere kenmerken van boulimia

Eetbuien zijn het belangrijkste kenmerk van boulimia nervosa. Onder een eetbui wordt verstaan dat je in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel eet. Tijdens een eetbui heb je het gevoel de drang naar eten niet te kunnen stoppen. Er is dan geen zelfbeheersing en controle over eten meer. De eetbuien kunnen van grote invloed zijn op je dagelijks leven. Veel activiteiten richten zich dan op het voorkomen en het op andere momenten juist creëren van voorwaarden voor eetbuien. Dat kost tijd, energie en zelfs geld, maar kan ook voor veel angst, zelfverwijt en somberheid zorgen.