• Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.
human-concern-pro-ana

Verbod Pro-ana

Pro-ana is afkomstig van het Engelse “Professional Anorectic”. Dit waren de eerste pro-anasites. Sites met tips voor modellen en acteurs, en mensen wier carrière baat had bij een anorectisch uiterlijk. Dit kwam uit de tijd van de heroinechic-look rond 1990. Later toen pro-ana bekend werd ontstond er ook een nieuwe beweging voor mensen met boulimia onder de naam Pro-mia. Deze beweging vormde op de werkwijze van Pro-ana een eigen begrip.

Felle tegenstanders en de media hebben een zeer negatief beeld van Pro-ana en Pro-mia geschetst de laatste jaren. In Amerika en recentelijk in Frankrijk zijn Pro-ana-weblogs verboden. Ze worden door de providers van het internet gehaald om vervolgens in de underground weer op te duiken. Ook in Nederland probeert men deze weblogs te verbieden. Je zou namelijk een groot risico lopen om een eetstoornis te ontwikkelen als je je met Pro-ana inlaat. De realiteit ligt echter genuanceerder.

Want wie beter kijkt, ziet dat Pro-ana-sites niet per se slecht hoeven te werken en wie nog beter kijkt, ziet ook dat zich binnen gezonde fora ongezonde gewoonten kunnen ontwikkelen. Zo zie je bijna een eetstoornis-lifestyle ontstaan op ‘gewone’ sites. Bezoekers die dag en nacht rondhangen op een forum en niet meer toekomen aan een normaal niet-digitaal leven. Lotgenoten die elkaar door dik en dun steunen, maar vergeten dat ze eerst voor zichzelf moeten zorgen. Jonge meiden die blijven hangen in een wereld die ‘eetstoornis’ heet en daar weer bestaansrecht uit ontlenen. Wat is ‘slechter’, vraag ik mij inmiddels wel eens af… Ik heb dus zeker niet de neiging om deze weblogs te veroordelen. Om te zeggen dat ze gevaarlijk zouden zijn. Al helemaal niet om ze te willen verbieden. Het is een normaal verschijnsel van psychisch zieke mensen in een ontkenningsfase om zo over hun problemen te (willen/mogen/kunnen) praten.

 
Echter aan de andere kant worden deze meiden en jongens wél gehoord, kunnen ze zich wél uiten en zijn ze minder alleen in hun gevecht. Ook op deze sites is er groei te bespeuren, juist omdat men in een veilige omgeving zich kan uiten. Omdat de ziekte en de nare kanten ervan niet worden genegeerd of weggepoetst. Nee, je probleem mag er zijn in de diepste kern van je ellende. En juist dat, kan helpend zijn en een duw geven richting inzicht en hulp.


Kortom, de hetze en hype rondom het fenomeen Pro-ana is volgens mij tot veel te grote hoogte gestegen. Het heeft een polariteit doen ontstaan tussen slechte sites en zogenaamde goede sites. Het vergt wat meer en dieper onderzoek voordat men onderbouwd kan zeggen, Pro-ana is slecht, alternatieven zijn goed.