• Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Symptomen van anorexia nervosa

Als je anorexia nervosa hebt, ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat je regelmatig smoesjes bedenkt om niks te hoeven eten, dat je door de supermarkt loopt om naar eten te kijken, dat je je eten afweegt, dat je nooit iets eet dat je niet hebt gepland om te eten, dat je overmatig sport met als doel om af te vallen of laxeermiddelen gebruikt met de gedachte om je eten zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Een belangrijk symptoom van anorexia nervosa is dat je gewicht verliest vanwege te weinig voedselinname in verhouding tot je activiteiten, echter zie je jezelf vooral als dik en ervaar je angst om aan te komen.

 

Aanleg als oorzaak van een eetstoornis

Bij mensen die een eetstoornis (gehad) hebben, vallen overeenkomsten in aanleg op. Vaak is er sprake van een hogere mate van introversie (bij anorexia nervosa) of extraversie (bij boulimia nervosa), soms in combinatie met een hogere intelligentie (IQ). Extreme gevoeligheid is een andere gemene deler. Voor geluid, licht, temperatuur, informatie van buitenaf (tv, krant), sfeer en stemmingen. De hoog sensitieve persoonlijkheid (HSP) komt vaak voor bij mensen met een eetstoornis. Deze gevoeligheid kan ervoor zorgen dat je je verantwoordelijk voelt voor wat er om je heen en in de wereld gebeurt. Je kunt gebukt gaan onder deze zware last en onder gevoelens van machteloosheid, schuld of frustratie.

human-concern-wat-is-anorexia

Behandeling van anorexia nervosa bij Human Concern

De diagnose anorexia nervosa wordt gesteld door een professional, aan de hand van de criteria die zijn opgesteld in de DSM-5, het psychiatrisch diagnostisch handboek. Human Concern biedt specialistische zorg op het gebied van eetstoornissen voor anorexia. Wij kunnen anorexia nervosa zowel diagnosticeren, als behandelen. Onze Ervaringsprofessionals® weten bovendien als geen ander hoe het is om een eetstoornis te hebben en bieden jou hulp in de vorm van therapie.