Groepsbehandeling
Binnen ons zorgpad Groepsbehandeling Modulair neem je gedurende een periode van 8 tot 24 weken één keer per week deel aan een groepsbehandeling. Deze behandeldag duurt 4,5 uur en de groep bestaat uit ongeveer 10 cliënten. Elk blok van 8 weken wordt er aan een thema gewerkt. Dit is aan de hand van verschillende behandelmodules.

Wat houdt de Groepsbehandeling Modulair bij Human Concern in?
Binnen Human Concern wordt er ook tijdens de Groepsbehandeling Modulair gewerkt met Ervaringsprofessionals, integratieve en cliëntgerichte benadering. Hierin komen, in blokken van 8 weken, de onderstaande modules aanbod:
- CBT-E
- Emotieregulatie
- Systeem
- Persoonlijkheid/identiteit
- Lichaamsbeeld/lichaamswaardering

Onderdelen van de behandeling
Cognitieve Gedragstherapie gericht op eetstoornissen (CBT-E)
CBT-E is een bewezen effectieve behandeling die bestaat uit een specifieke vorm van cognitieve gedragstherapie speciaal voor eetstoornissen, waarbij je de factoren die de eetstoornis in stand houdt verandert en ook werkt aan vaardigheden om terugval te voorkomen.
Emotieregulatie
In de module emotieregulatie krijg je uitleg over het nut van emoties, het belang van lichaamssignalen en leer je contact met je lichaam te maken om emoties te kunnen voelen. Middels ervaringsgerichte therapie en cognitieve therapie leer je om meer in contact te komen met je emoties en deze op een adequate manier te reguleren.
Systeem
De impact van een eetstoornis op naastbetrokkenen (het systeem) is groot. Daarnaast heeft het een enorme invloed op de onderlinge relaties en kan de eetstoornis een functie hebben in de onderlinge verhouding(en). Naastbetrokkenen worstelen vaak met vragen, twijfels en gevoelens van machteloosheid, frustratie, verdriet en bezorgdheid. Bij Human Concern wordt het systeem meegenomen in de behandeling, door in stand houdende factoren binnen je systeem te onderzoeken en bespreken.
Persoonlijkheid/identiteit
Wanneer je je erg onzeker voelt over wie je bent of wie je zou willen zijn (dus over je identiteit), kan de eetstoornis hier een rol in gaan vervullen. De eetstoornis kan (een onderdeel van) je identiteit gaan worden, zeker als je al langer een eetstoornis hebt. Ook kan je eetstoornis een rol vervullen in je autonomieontwikkeling, de eetstoornis wordt je manier om je bijvoorbeeld af te zetten, los te maken van je ouders, keuzes te maken. Dit alles houdt op zijn beurt de eetstoornis ook weer in stand; want wie ben je zonder eetstoornis? En hoe geef je zonder je eetstoornis je grenzen aan of maak je je keuzes? Om los te komen van je eetstoornis is het dus heel belangrijk dat je je autonomie en je identiteit ontwikkelt. Daarnaast is het van belang om zicht te hebben op impactvolle gebeurtenissen in je leven en de helpende of niet-helpende patronen die je (mede) daardoor ontwikkeld hebt, waar de eetstoornis een onderhoudende rol in kan spelen.
Mensen met een eetstoornis hebben meestal een verstoord lichaamsbeeld, zijn bang om in gewicht aan te komen en hebben een negatieve lichaamswaardering. In deze module ga je de ontwikkeling van je lichaamsbeeld in kaart brengen en realistischer naar je lijf leren kijken, waardoor er meer ruimte zal komen voor lichaamswaardering.
Voor wie is ambulante behandeling bedoeld?
Je komt in aanmerking voor ambulante behandeling voor eetstoornissen bij Human Concern als je een doorverwijzing hebt van je huisarts en je een eetstoornis hebt die geschikt is om vanuit de thuissituatie ambulant te behandelen. Cliënten worden door een multidisciplinair team van Human Concern geïndiceerd na een uitgebreide intake.
Fases in het behandeltraject
De inhoud van ieder behandeltraject is anders daar ieder mens en iedere eetstoornis anders is. Jouw eigen-wijsheid vormt daarom een belangrijke leidraad op de weg van herstel van je eetstoornis. Bij Human Concern onderscheiden we een aantal fasen in de behandeling die je bij ons doorloopt.
Verdiepende fase
Tijdens deze verdiepende fase, leg je de basis voor een vertrouwens- en samenwerkingsrelatie. Je gaat samen op onderzoek uit naar de oorzaken, instandhouders en de functies van je eetstoornis. Je verkent je valkuilen, krachtbronnen en je verlangens. Tijdens deze fase krijg je huiswerkopdrachten mee en leer je om haalbare doelen en stappen te formuleren waar je direct mee aan de slag gaat in je thuissituatie. Het multidisciplinaire team stelt samen met jou in deze fase een behandelplan op waarin de doelen en aandachtspunten staan waar je in de middenfase aan gaat werken. De duur van de verdiepende fase is 8 weken.
Middenfase
In de volgende fase, de zogenoemde middenfase, zet je stappen om de doelen te bereiken die je hebt opgesteld in je behandelplan. Hierin leggen we met jou vast wat je de komende behandelperiode wilt bereiken en hoe je dit gaat doen. Naast de gesprekken met de Ervaringsprofessional heb je ook gesprekken met de diëtist, arts en systeemtherapeut en neem je in het individuele Zorgpad, deel aan de TIP-dag (Therapie in Praktijk). Thuis oefen je met de stappen die je tijdens je therapiesessie hebt besproken op weg naar je doelen.
Iedere drie maanden evalueren we de voortgang van je behandeling samen met jou. Hierin worden de uitkomsten van de onderzoeksvragenlijsten meegenomen die je één keer in de twee maanden invult om het behandeleffect en je tevredenheid over de behandeling te meten. Op basis van de evaluatie stel je je doelen waar nodig bij samen met het behandelteam.

Wat zijn de behandeldoelen?
De behandeldoelen worden samen met jou opgesteld, afgestemd op jouw wensen en verlangens op weg naar herstel. Je gaat aan de slag met de problematiek die achter de eetstoornis schuilt en leert nieuwe manieren om met je problemen en emoties om te gaan. Je gaat uiteraard ook werken aan het verbeteren van je lichaamsbeleving en zelfwaardering. Daarnaast ga je op zoek naar je eigen identiteit en ga je verkennen wat je wensen en verlangens zijn omtrent werk, school en relaties. Je gaat je eetpatroon normaliseren en de gedachten die je hebt met betrekking tot voeding en gewicht corrigeren.
Aanmelden voor Ambulante behandeling bij Human Concern
Om je te kunnen aanmelden voor een behandeling bij Human Concern heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Kijk hier voor meer informatie over de aanmeldprocedure of om je direct aan te melden voor een behandeling.