Skip to main content
search

Behandeling anorexia nervosa

Anorexia nervosa (vaak afgekort tot anorexia) betekent in het Latijn letterlijk ‘gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Deze definitie komt echter niet overeen met het echte probleem. Als je aan anorexia lijdt ben je geobsedeerd door alles wat met gewicht, omgang van je lichaam en eten te maken heeft. Anorexia nervosa is een ernstige eetstoornis die grote en blijvende gevolgen kan hebben. Indien je vermoedt dat jij of een van je naasten lijdt aan anorexia, is het van belang om snel hulp te zoeken.

Home » Behandeling anorexia nervosa

Wat is een eetstoornis?

Welke eetstoornis je ook hebt, uiteindelijk gaan ze over hetzelfde: over eten en niet eten. Over angst om dik te worden. Over braken, lijnen, laxeren of overmatig bewegen. Het gaat over geen maat weten te houden, de ene of de andere kant op. Over een verstoorde en obsessieve manier van omgaan met eten. Maar als je verder kijkt gaat de eetstoornis niet over eten of dik of dun zijn. Een eetstoornis heeft te maken met een negatief zelfbeeld, met angst om je leven te leven en angst om ruimte in deze wereld in te nemen. De echte oplossing zit ‘m niet in ‘gewoon’ eten of een ‘normaal’ gewicht. Duurzaam herstel gaat over anders leren kijken naar jezelf, vanuit een positievere blik.

Oorzaken van een eetstoornis

Behandeling van anorexia

De diagnose anorexia nervosa kan alleen worden gesteld door een professional, aan de hand van criteria die zijn opgesteld in de DSM-5, het psychiatrisch diagnostisch handboek. Om de kans op genezen van anorexia nervosa zo groot mogelijk te maken is het belangrijk dat je in een zo vroeg mogelijk stadium behandeld wordt. Human Concern biedt specialistische zorg op het gebied van eetstoornissen zoals anorexia. Wij kunnen anorexia zowel diagnosticeren als behandelen.

Meer weten over de behandeling van eetstoornissen? Lees dan hier verder

Unieke behandelaanpak bij anorexia

Een eetstoornis is eigenlijk een ‘dekmantel’ voor onderliggende problemen en/of angsten. Wanneer je de eetstoornis aanpakt en leert wie jij bent en waarvoor je staat, dan zal je de eetstoornis niet langer nodig hebben. Daarom pakken wij de eetstoornis aan in zijn geheel, niet alleen het symptoom. Bij Human Concern werken we in onze behandelingen met ervaringsdeskundige Therapeuten: Ervaringsprofessionals®. Zij weten als geen ander hoe het is om een eetstoornis te hebben en bieden jou hulp in de vorm van verschillende soorten therapieën. Wij bieden ambulante behandeling in de vorm van groepstherapie en een-op-een therapie. Wij kijken bij het samenstellen van jouw behandeling naar jou als uniek persoon. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of cognitieve therapie het best bij jou past of een andere vorm van therapie zoals dramatherapie of beeldende therapie. Jouw naastbetrokkenen worden bij Human Concern standaard betrokken bij je behandeling in de vorm van bijvoorbeeld systeemtherapie of systeembegeleiding. Je naastbetrokkenen spelen een essentiële rol tijdens je behandeling, een eetstoornis heb je immers  niet alleen.

Ons multidisciplinaire behandelteam bestaat uit Ervaringsprofessionals®, psychiater, GZ-psycholoog, systeemtherapeut, diëtisten een arts. Daarnaast werken wij nauw samen met huisartsen en internisten.

Kliniek behandeling eetstoornis

In Nederland bieden wij ambulante behandeling, groepsbehandeling en digitale benahdeling voor verschillende eetstoornissen.

Herstellen van anorexia is mogelijk

Een zeer groot misverstand is dat je van een eetstoornis zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis of eetstoornis NAO (OSFED) niet kunt genezen. Wij weten uit eigen ervaring dat herstellen van anorexia mogelijk is. Onze Ervaringsprofessionals® en veel oud-cliënten laten keer op keer zien dat herstel van een eetstoornis zoals anorexia nervosa mogelijk is.

Meer weten over herstellen van een eetstoornis? Lees dan hier verder
Close Menu