Betrokkenengroep

Een eetstoornis heeft een grote impact op het leven van naastbetrokkenen. Zij worstelen vaak met vragen en twijfels en gevoelens van machteloosheid, frustratie, verdriet en bezorgdheid. Een eetstoornis beïnvloedt het contact en de verhoudingen met elkaar. Tijdens de behandeling spelen naasten van iemand met een eetstoornis een onmisbare rol, onder andere door middel van systeemtherapie en/of systeembegeleiding. Human Concern biedt naastbetrokkenen daarnaast de mogelijkheid om deel te nemen aan een ‘betrokkenengroep’. Het doel van de betrokkenengroep is het geven van psycho-educatie over eetstoornissen, het geven van uitleg over de behandelingen van Human Concern en het stimuleren van lotgenotencontact.

Home » Betrokkenengroep

Wat kun je verwachten van de betrokkenengroep?

De betrokkenengroep bestaat uit vijf bijeenkomsten en een ‘terugkombijeenkomst’ na twee maanden. Onder begeleiding van minimaal een Ervaringsprofessional®, en een Ervaringswerker van Human Concern of een vrijwillige ouder ga je samen met andere naastbetrokkenen in gesprek die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Je vindt herkenning, begrip en steun bij elkaar. Er wordt gewerkt met een vast programma waarbij thema’s aan bod komen die veel voorkomen bij mensen met eetstoornissen en hierbij ook bij naastbetrokkenen. Daarnaast wordt het programma ook deels afgestemd op de behoeften van de deelnemers, naastbetrokkenen kunnen zelf thema’s aandragen en vragen stellen. Onze Ervaringsprofessional® geeft je informatie, adviezen en opdrachten die je kennis en nieuwe inzichten geven. Na afloop van de betrokkenen groep ga je in gesprek met de Ervaringsprofessional® of de Ervaringswerker van Human Concern om te bespreken hoe je de voorafgaande periode ervaren hebt en waar je nog aan wil werken.

Naaste van iemand met een eetstoornis
Partner van iemand met een eetstoornis

Welke thema’s komen aan orde?

Onderwerpen die tijdens de bijeenkomsten centraal staan in de vorm van theorie, oefeningen en lotgenotencontact zijn:

  • Eetstoornissen: onderliggende problemen, risicofactoren en ontwikkeling en verschillende soorten eetstoornissen
  • Hoe kun je helpen
  • Gevoelens; hoe kun je zelf staande blijven
  • Assertiviteit en feedback
  • Motivatie
  • Communicatie
  • Omgaan met emoties
  • Grenzen aangeven
  • Metavisie

Praktische informatie

De bijeenkomsten vinden ’s avonds plaats, van 19.00 uur tot 21.30 uur. Er zijn minimaal zes en maximaal vijftien deelnemers aanwezig. De groep wordt gegeven door een Ervaringsprofessional®, en een ervaringswerker of een vrijwillige ouder. De kosten voor deelname worden (grotendeels) vergoed wanneer jouw partner, kind, familielid of vriend(in) bij Human Concern in behandeling is. Wanneer dit niet het geval is zijn er kosten voor deelname aan de groep verbonden, €150,- voor een persoon en €200,- voor twee personen. Het is van belang dat je alle data aanwezig kunt zijn. Wanneer je een bijeenkomst mist, zij wij genoodzaakt om hiervoor kosten in rekening te brengen.

De eerstvolgende betrokkenengroepen zullen plaatsvinden in september 2020. De exacte data zullen we hier publiceren zodra ze bekend zijn.