Skip to main content
search

Documentaires, films en tv-uitzendingen

Van een podcast van een van onze Ervaringsprofessionals® tot aan films over anorexia, hier vind je een overzicht van documentaires, films en tv-uitzendingen over psychische problematiek en eetstoornissen zoals anorexia, boulimia, Binge Eating Disorder en NAO. Ga eerst bij jezelf na of het kijken van een van de documentaires, films en/of tv-uitzendingen helpend is voor jou.

PsychoLogisch Podcast met Ervaringsprofessional Ronald Threels

Eetstoornissen, als eten een obsessie is met Ervaringsprofessional® Ronald Threels – PsychoLogisch Podcast

In de podcast ‘Als eten een obsessie is’ gaat onze Ervaringsprofessional® Ronald Threels in gesprek met Psycholoog Sabine Klaver over alles rondom eetstoornissen. De oorzaken, achterliggende problematiek, verschillende soorten eetstoornissen met hun symptomen en gevolgen, misvattingen over eetstoornissen en de manier waarop eetstoornissen het beste kunnen worden behandeld komen allemaal aan bod. Een echte must listen!

De podcast kan je luister via Spotify op het kanaal van PsychoLogisch.

Documentair van Jessica Villerius over eetstoornissen

Eetstoornissen Maskers Af (2019) – Jessica Villerius

Documentairemaakster Jessica Villerius volgt in de documentaire serie Eetstoornissen: Maskers af vier vrouwen met een eetstoornis. De afleveringen geven je als kijker inzicht in hun dagelijks leven met een eetstoornis. De onderliggende problematiek van een eetstoornis brengt Jessica op een pure en realistische manier in beeld.

Eetstoornissen Maskers AF kun je bekijken op Videoland.

Meer weten? Kijk hier verder
I am Maris - Netflix documentaire

I am Maris (2019) – Netflix

Maris ging de strijd aan met haar psychische problemen op haar eigen manier: door te schrijven, schilderen en vooral door yoga. Inmiddels is ze 17 jaar oud, yoga docente en mentor en wil ze meer bewustzijn creëren rondom psychische problematiek. De documentaire vertelt een verhaal van een sterke jonge vrouw die een pad vol hobbels aflegt op weg naar zelfacceptatie.

I am Maris kun je bekijken op Netflix.

Meer weten? Kijk hier verder
Het Voedselgevecht met Marlijn Weerdenburg

Het Voedselgevecht (2018) – KRO NCRV

In vier afleveringen volgt presentatrice Marlijn Weerdenburg verschillende mensen met verschillende eet- en voedselstoornissen zoals anorexia nervosa, eetbuistoornis (BED), boulimia, ARFID (vermijdende restrictieve voedselinname stoornis), orthorexia, Pica (dwang om niet eetbare materialen de consumeren) en anorexia athletica waarbij je dwangmatig sport om af te vallen. Sommigen zijn bijna hersteld, anderen hebben nog een lange weg te gaan. In de aflevering over anorexia vertelt onze Ervaringswerker Asli Hoek over de invloed van cultuur op psychische stoornissen om dit taboe te doorbreken.

Het Voedselgevecht kan je hier zien
Niet Gezond Meer van Jet van Nieuwkerk

Niet Gezond Meer (2018) – NTR

In het NTR-programma ‘Niet Gezond Meer’ gaat presentatrice en kookboekenschrijfster Jet van Nieuwkerk op onderzoek uit in de wereld van obsessief gezond eten en extreem veel sporten. In deze 3-delige serie ontmoet Jet patiënten die lijden of hebben geleden aan kenmerken van ‘orthorexia’. Ze praat erover met deskundigen van Human Concern op het gebied van eetstoornissen, voedingsspecialisten, experts op het gebied van sociale media en andere betrokkenen. Tijdens haar zoektocht probeert Jet te ontdekken wat ‘orthorexia’ precies is, of het echt een stoornis is en waar het vandaan komt. Wat doet het met je en hoe is het te behandelen of te voorkomen?

Niet Gezond Meer kan je hier zien.
To The Bone - Netflix film over anorexia

To the Bone (2017) – Netflix

In deze film, te zien op Netflix, speelt Lily Collins de twintigjarige Ellen die kampt met een obsessieve manier van afvallen. Ze heeft anorexia en bewandelt in de film haar weg naar herstel.

De film kreeg veel media aandacht: er was ophef omdat de film mogelijk zou aanzetten tot het ontwikkelen van anorexia. Oprichtster Carmen Netten is het daar niet mee eens en schreef hier een blog over.

De film To the Bone kun je zien op Netflix.

To the Bone kan je hier zien
Emma wil Leven van documentaire Jessica Villerius

Emma Wil Leven (2016) - Jessica Villerius

In deze documentaire is te zien hoe de achttienjarige Emma na een strijd van zes jaar anorexia, de belangrijkste beslissing van haar leven maakt: Emma kiest voor het leven. Maar, het blijkt te laat. De schade aan haar lichaam is te groot. In de documentaire zie je intieme beelden gefilmd door onder andere Emma zelf. Haar ouders, artsen, behandelaren en vriendinnen komen daarnaast aan het woord. Zo zie je Emma in onze kliniek in Portugal, waar ze ondanks dat ze uitbehandeld is, met behulp van onze Ervaringsprofessionals® toch hoopt te kunnen herstellen.

Jessica Villerius: “Ik hoorde van Emma’s overlijden en van haar vurige wens toen ze nog leefde: ze wilde dat er een documentaire zou worden gemaakt. Deze kon wat haar betreft twee kanten op: het moest óf gaan over haar herstel vanuit een onmogelijke positie, of het moest gaan over hoe je aan Anorexia kunt overlijden, mocht ze het niet halen. Het werd helaas het laatste. Ik heb een eerbetoon gemaakt aan iemand die wat mij betreft symbool staat voor een veel grotere groep van jonge mensen die uiteindelijk zo ver heen raakt, dat er geen passende behandeling meer voor hen is. Ik hoop dat de film een liefdevolle brug slaat tussen artsen en ervaringsdeskundige professionals, omdat ik heilig geloof dat zij samen de sleutel vormen tot herstel. Niet los van elkaar. Sámen.”

‘Emma Wil Leven’ kan je hier zien.
Je Zal Het Maar Zijn over eetstoornis

Je Zal Het Maar Zijn met oud-cliënt Limke (2014) – NPO

In het programma Je Zal Het Maar Zijn volgt Sophie Hilbrand Limke, die een slank en gespierd uiterlijk nastreeft. Al vanaf haar 12e probeert Limke (26) een perfect, slank, gespierd uiterlijk na te streven. Steeds minder eten en steeds meer sporten is het gevolg. Het beheerst haar hele leven. Waarom is een gespierd en slank uiterlijk zo belangrijk voor Limke?

‘Je Zal Het Maar Zijn’ met Limke kan je hier zien.
Documentaireserie Addicted to Food Netflix

Addicted to food (2011) – Netflix

In de documentaireserie Addicted to food worden acht mensen gevolgd met een eetstoornis. Ze volgen een intensieve behandeling van 42 dagen in een behandelcentrum in Texas, USA. De oprichtster van dit centrum, therapeut Tennie McCarty, heeft zelf een eetstoornis overwonnen en gebruikt onorthodoxe methoden en een liefdevolle houding in haar behandelingen. Ze doorgronden de oorzaak van de eetstoornis en gaan werken aan achterliggende problemen die hun verslaafd hebben gemaakt aan eten.

‘Addicted to Food’ kun je bekijken op Netflix.

Documentaire Vel over Been van Jessica Villerius

Vel over probleem (2009) – Jessica Villerius

In de documentaire dringt maakster Jessica Villerius diep binnen in de wereld mensen met anorexia. Omdat Jessica zelf met een eetstoornis heeft geworsteld zijn de cliënten ongekend openhartig tegen haar. Onze Oprichtster Carmen Netten komt ook aan het woord in de documentaire.

‘Vel over probleem’ kan je hier zien
Het Mooiste Meisje Van De Klas over Carmen Netten en haar eetstoornis

Het Mooiste Meisje van de Klas over Carmen Netten (2009) – TROS

Jaap gaat op zoek naar het geheim van Carmen. Zij groeit op in het Friese Drachten waar zij menig jongenshart breekt. Als zij in 1981 op veertienjarige leeftijd in het roerige Amsterdam een balletopleiding gaat volgen, krijgt zij last van de eetstoornis anorexia, die haar bijna fataal wordt. Haar vrienden en vriendinnen zijn haar vrijwel allemaal uit het oog verloren. Heeft zij haar eetstoornis overwonnen en hoe kijkt zijzelf terug op haar schoolperiode?

‘Het Mooiste Meisje van de Klas’ k kan je hier zien
Close Menu