Skip to main content
search

Gevolgen van Binge Eating Disorder

Binge Eating Disorder (eetbuistoornis), heeft gevolgen voor je lichaam, mentale en emotionele welzijn en voor je sociale leven. In welke mate, hangt af van de ernst van de Binge Eating Disorder.

Home » Gevolgen van Binge Eating Disorder
Gevolgen van eetbuistoornis

Lichamelijke gevolgen van Binge Eating Disorder

  • Overgewicht;
  • Als gevolg van overgewicht kun je last krijgen van diverse klachten zoals kortademigheid, beperkte bewegingsvrijheid, pijnlijke gewrichten, diabetes, spijsverteringsklachten, hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte;
  • Hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte verhogen op hun beurt het risico op hart- en vaatziekten;
  • Je maag zet uit, waardoor je minder snel een vol gevoel zult ervaren;
  • Bij vrouwen kan de menstruatie wegvallen, mannen kunnen impotent raken.

Wanneer je weer normaal gaat eten en een normaal gewicht krijgt, zullen veel van de lichamelijke gevolgen van de eetstoornis Binge Eating Disorder zich herstellen.

Psychische gevolgen van Binge Eating Disorder:

  • Gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid die kunnen leiden tot depressiviteit;
  • Doordat je de eetbuien niet onder controle krijgt, kun je een gebrek aan zelfvertrouwen ontwikkelen.

Sociale gevolgen van Binge Eating Disorder:

  • Doordat je je schaamt, heb je de neiging je terug te trekken waardoor je in een sociaal isolement terecht kunt komen;
  • Door overgewicht wordt fysieke activiteit steeds moeilijker, waardoor werken, sporten en uitgaan steeds moeilijker worden;
  • Doordat je veel eet en misschien ook niet meer kunt werken, kan je in een sociaal isolement en in geldnood komen.

Behandeling Binge Eating Disorder

Bij Human Concern begrijpen wij dat jouw ongezonde eetgewoontes ergens vandaan komen. Dat je misschien wel weet dat jouw levensstijl ongezond is, maar dat je levensstijl ook een functie heeft in je leven. Vanuit onze visie vinden wij het daarom belangrijk om te achterhalen waartegen jouw eetstoornis tegenwicht biedt of wat deze je ‘oplevert’. Wij gaan met jou op zoek welke factoren maken dat het voor jou moeilijk is om je eetgewoonten los te laten en gaan met jou op zoek naar wat daarvoor in de plaats kan komen zodat je een gezondere levensstijl kunt gaan hanteren met adequaat coping gedrag.

Meer weten over onze behandelmogelijkheden? Lees dan hier verder

Welke eetstoornis je ook hebt, hoe jong of oud je ook bent, hoe vaak je ook al elders bent behandeld: Human Concern gelooft dat blijvend herstel mogelijk is als oorzaken én symptomen samen en tegelijkertijd worden aangepakt. Het vergroten van zelfvertrouwen, het leren omgaan met emoties, lichamelijk herstel, het aanleren van sociale vaardigheden en positief denken over lichaam en voeding, spelen hierbij een belangrijke rol. De inhoud van de behandeling wordt op jou als cliënt afgestemd en niet andersom. Wanneer je gedurende je behandeling een terugval hebt, zien wij dit als onderdeel van herstel. Soms gaat herstel immers samen met twee stappen vooruit en weer eentje achteruit voordat een blijvende stap vooruit wordt gezet. Lees meer over het behandelaanbod van Human Concern.

Human Concern
Close Menu