Skip to main content
search

Gevolgen van NAO

De eetstoornis NAO (OFSED) heeft gevolgen voor je lichaam, psychisch welbevinden en je sociale leven. Niet iedereen ervaart dezelfde symptomen, dus de gevolgen van NAO hoeven ook niet voor iedereen hetzelfde te zijn. De ernst van de gevolgen is bovendien voor een groot deel afhankelijk van hoe lang iemand de eetstoornis al heeft.

Home » Gevolgen van NAO
Gevolgen van eetstoornis NAO

Lichamelijke gevolgen van NAO

Hieronder staat een aantal van de gevolgen die de eetstoornis NAO voor je lichaam kan hebben. Omdat veel symptomen van NAO gerelateerd zijn aan andere eetstoornissen, zoals anorexia -en boulimia nervosa, is er een zekere mate van overlap met de gevolgen van deze eetstoornissen.

  • Veelvuldig braken kan als resultaat hebben dat je slokdarm en klieren geïrriteerd raken en dat je tandglazuur aangetast wordt. Opgezette klieren kunnen bovendien een opgezwollen gezicht veroorzaken;
  • Je kunt tekorten aan allerlei voedingstoffen zoals mineralen en vitamines krijgen. Dit kan leiden tot bloedarmoede, uitdroging en zelfs hartritmestoornissen. Een tekort aan kalium kan zelfs uiteindelijk een hartstilstand tot gevolg hebben (wat zijn de gevolgen van de ‘overige stoffen’ waar men een tekort aan kan krijgen, dus vitamines en eiwitten?)
  • Botontkalking, ook wel ‘osteoperose’ genoemd;
  • Intensief gebruik van laxeermiddelen kan uitdroging, luie darmen en/of stilstand van de darmen tot gevolg hebben. Hierdoor kun je hevige buikpijn en/of obstipatie ervaren.

Psychische en sociale gevolgen NAO

Net als andere eetstoornissen, kan NAO ook een flinke impact hebben op je psychische gesteldheid en je sociale leven:

  • Door gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid kun je depressief worden;
  • Door een sociaal isolement kun je je eenzaam voelen;
  • Je bent bang om de controle te verliezen;
  • Je kunt je slecht concentreren.

Herstellen van de gevolgen van NAO

Nadat je weer een normaal gewicht krijgt en stopt met het compensatiegedrag zoals braken en laxeren, zal jouw lichaam zich voor een groot gedeelte herstellen. Helaas zijn sommige gevolgen van een eetstoornis blijvend. Zo zijn aantasting van het tandglazuur (door braken) en botontkalking (door een te laag lichaamsgewicht) blijvend. Ook is het mogelijk dat je blijvende klachten aan je darmen en je maag overhoudt door intensief en langdurig gebruik van laxeermiddelen.

Gevolgen van eetstoornis NAO

Behandeling eetstoornis NAO (OSFED) bij Human Concern

Bij Human Concern zien wij dat jouw eetgewoonten jou iets brengen. Zij verrijken je leven, ook al weet je misschien wel dat je levensstijl ongezond is. Zij bieden je tegenwicht voor iets anders. Vanuit onze visie is het belangrijk dat wij erachter komen waarvoor je eetstoornis tegenwicht biedt, dus wat jou bang maakt om je gewoontes los te laten. Daarna kunnen wij kijken wat wij daarvoor in de plaats stellen.

Meer weten over behandeling voor de eetstoornis NAO? Lees dan hier verder
Close Menu