Skip to main content
search

Hoe herken je boulimia nervosa?

Hoe herken je boulimia nervosa? Je kunt boulimia nervosa herkennen aan verschillende symptomen. Daarnaast zijn er ook factoren die een verhoogd risico veroorzaken voor het ontwikkelen van boulimia nervosa, namelijk persoonlijke risicofactoren en omgevingsfactoren. Lees hier meer over deze factoren.

Home » Hoe herken je boulimia nervosa?
Wanneer heb je boulimia

Kenmerken van boulimia nervosa

Boulimia nervosa kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je hebt last van overwegend grote en/of kleine eetbuien, waarbij je achter elkaar calorierijk voedsel inneemt;
  • Je hebt het gevoel dat het onmogelijk is om de eetbui te stoppen of te voorkomen. De drang is heel groot;
  • Tijdens een eetbui voel je je gespannen, eenzaam en gedeprimeerd, maar soms ook tijdelijk rustig, getroost of minder eenzaam;
  • Je beleeft de aanvallen als een ‘mislukking’. Dit zorgt voor gevoelens van schuld en schaamte;
  • Je houdt je eetbuien voor anderen verborgen;
  • Je doet er alles aan om niet aan te komen door te compenseren: je braakt, neemt laxeermiddelen, vast of sport overmatig om het eten zo snel als mogelijk weer kwijt te raken;
  • De eetbuien komen in terugkerende episodes;
  • Het compensatiegedrag blijft terugkomen;
  • Je geeft veel geld uit aan voedingsmiddelen.

Boulimia nervosa is lastiger te herkennen dan anorexia nervosa

Doordat boulimia nervosa meestal gepaard gaat met een normaal gewicht, is de eetstoornis lastiger te herkennen voor de mensen om je heen dan bijvoorbeeld anorexia nervosa. Er is vaak geen sprake van ondergewicht of van overgewicht (zoals bij Binge Eating Disorder wel vaak het geval is). Daardoor kun je lange tijd boulimia nervosa hebben zonder dat je omgeving het doorheeft, zeker wanneer je in het bijzijn van anderen normaal met eten omgaat en stiekem eet op het moment dat je eetbuien hebt of niet eet om te compenseren wanneer je alleen bent.

Professionele hulp bij boulimia nervosa

De diagnose boulimia wordt gesteld aan de hand van de criteria van de DSM-5, het psychiatrisch diagnostisch handboek. Human Concern is gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen en wij kunnen boulimia nervosa zowel diagnosticeren, als behandelen. Je komt in aanmerking voor onze therapie voor boulimia nadat je bent doorverwezen door een huisarts en als je ouder bent dan 18 jaar. Meer informatie over onze behandelaanbod vind je hier. Meer informatie over de aanmelding voor behandeling door Human Concern vind je hier.

 

* Bovenstaande lijst met symptomen is geen officiële test om boulimia nervosa vast te stellen. Een eetstoornis mag alleen gediagnosticeerd worden door iemand die hier professioneel voor is opgeleid.

Close Menu