Skip to main content
search

Obesitas

Er is sprake van obesitas als de verhouding tussen lengte en gewicht (= body mass index/ BMI) groter of gelijk is aan 30. Bij een BMI van boven de 40 wordt er gesproken over morbide obesitas. Obesitas komt voor bij alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking, in Nederland lijdt 14,7% van de mensen van 18 jaar en ouder aan obesitas. Vet heeft een belangrijke functie, het slaat namelijk reserves van voedsel op in je lichaam. Dit was erg nuttig in de oertijd, toen we nog geen supermarkten hadden voor onze dagelijkse kost en soms dagen zonder eten moesten overleven. Vet heeft nu nog steeds een belangrijke functie, als je te weinig vet binnenkrijgt krijg je ook niet genoeg vitamines. Te veel vet leidt echter tot lichamelijke en psychische klachten.  

Home » Obesitas

Het verschil tussen overgewicht en obesitas

Om te weten wat het verschil tussen obesitas en overgewicht is, gebruiken we het BMI. BMI staat voor Body Mass Index en is een handige tool voor het meten van de verhouding tussen lengte en gewicht voor de gehele bevolking. Een BMI van 25 tot 29,9 wordt gezien als overgewicht. Wanneer je een BMI hebt van 30 of hoger heb val je onder de categorie obesitas. Vergeet niet dat ieder mens anders is en dat sommige factoren zoals spiermassa niet worden meegenomen in het BMI. Vergelijk jezelf hier dus niet té veel mee.

Misvattingen over eetstoornis
Wat is een eetstoornis

Obesitas en een eetstoornis

Volgens de DMS-5, het handboek voor eetstoornissen, is obesitas geen eetstoornis. Om deze reden behandelen wij bij Human Concern geen mensen die alleen obesitas hebben. Het is soms wel zo dat mensen met een eetstoornis obesitas als gevolg van de eetstoornis kunnen krijgen. Het hebben van overgewicht of obesitas kan, net zoals bij een eetstoornis, een functie hebben. Dit wil zeggen dat er sprake is van achterliggende (psychische) problematiek. Een eetstoornis heeft voor de meeste mensen een functie om zichzelf staande te houden, om te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich mee brengt.

Iemand met obesitas hoeft echter geen eetstoornis te hebben. Hoe dik of dun je ook bent, dat zegt nog niet dat je een eetstoornis hebt, dit is pas het geval wanneer je dagelijkse leven belemmert wordt door het (niet) eten. De diagnose eetstoornis kan alleen worden gesteld door een professional aan de hand van het DSM-5.

Behandeling van Binge Eating Disorder

Binge Eating Disorder is een eetstoornis waarbij we vaak overgewicht en obesitas zien. In dat geval kun je behandeld worden bij Human Concern. De oorzaak van je obesitas is namelijk de eetstoornis, en die pakken wij aan. Van al onze cliënten heeft 18,4% obesitas. Wanner je bij ons in behandeling komt voor je eetstoornis en je hebt obesitas, focussen wij niet primair op afvallen, je gaat namelijk gaan werken aan de achterliggende problematiek. Je moet tot verandering komen en dat gaat lastig als je vastgeroest zit in oude patronen. Als je dingen wil veranderen moet je uitdagingen aangaan, letterlijk in beweging komen om verandering te bewerkstelligen. Waarom heb je een eetstoornis ontwikkeld en wat brengt deze je? Gebruik je misschien voedsel om je gevoelens te onderdrukken? Tijdens je behandeling gaan we verder in op deze vraagstukken en wordt ook gewerkt aan een gezond eet – en beweegpatroon. Vaak zien we bij cliënten dat zij grote sprongen in hun herstel maken wanneer ze zich realiseren dat ze dat ze er mogen zijn.

 

Neem contact op met je huisarts als je twijfelt of je obesitas of een eetstoornis hebt.

Ben je benieuwd hoe een behandeling bij Human Concern eruit ziet? Lees dan hier meer over onze ambulante behandeling.

Meer weten over behandeling en therapie voor eetbuistoornis? Lees dan hier verder
Close Menu