Skip to main content
search

Orthorexia: een obsessie voor gezond eten

Orthorexia wordt omschreven als een psychische stoornis met een obsessie voor biologisch, puur en gezond eten. Deze leidt tot het beperken van veel verschillende soorten voeding, met als gevolg gewichtsverlies en ondervoeding. Daarbij komt een intense angst voor bewerkt of ongezond eten en een rituele houding rondom voeding en het bereiden daarvan.

Orthorexia: een obsessie voor puur, biologisch en gezond eten

Wat is nu wel en wat is geen gezonde voeding? Dit is een trending topic in de media. Het lijkt wel of het een item is voor iedereen. Er zijn echter onderzoekers die stellen dat het juist ongezond is om je te veel met gezonde voeding bezig te houden en dit zelfs kan leiden tot een psychische stoornis, orthorexia nervosa genoemd. Wat wordt hier nu eigenlijk onder verstaan en wanneer wordt de focus op gezonde voeding ongezond?

Blog over corona
Niet of weinig eten bij eetstoornis anorexia

Voeding heeft invloed op lichaam en geest

Als het over eten gaat, is het natuurlijk een prima zaak om gericht te zijn op verantwoorde maaltijden en tussendoortjes. Eten heeft direct invloed op ons lichaam. Langdurig ongezond eten leidt tot allerlei lichamelijke ziekten. Bovendien heeft voedsel ook direct en indirect invloed op onze hersenen en daarmee op onze psychische gesteldheid.

 

Soms kan een grote focus echter omslaan in een obsessie. Op het moment dat je denken en handelen obsessief wordt, of als er hevige angsten of sterke negatieve gedachten aanwezig zijn, kan er sprake zijn van een psychische stoornis. Er is dan duidelijk lijden en het lukt niet goed meer om normaal te functioneren in het dagelijks leven.

Hulp bij orthorexia

Belangrijk bij orthorexia nervosa is dat er door het beperken van verschillende soorten voeding ook gewichtsverlies of ondervoeding ontstaat. Daarnaast is het goed om te weten dat orthorexia geen erkende term is voor een psychische stoornis. Dit betekent dat je geen diagnose ‘orthorexia’ kunt krijgen. Als er werkelijk sprake is van een psychische stoornis zijn er meestal ook andere klachten. Bij sommige mensen die een obsessief-compulsieve stoornis hebben, kan obsessief aandacht hebben voor gezonde voeding bijvoorbeeld één van de symptomen zijn. Ook als je een eetstoornis hebt, kan er een sterke behoefte bestaan om met gezond eten bezig te zijn. Lees hier hoe je een eetstoornis herkent en over de behandeling van een eetstoornis.

 

Concluderend kun je zeggen dat bezig zijn met gezonde voeding vooral een goede zaak is. Orthorexia nervosa is geen erkende psychische stoornis maar het kan zeker leiden tot een eetstoornis waardoor je wel hulp nodig hebt bij orthorexia. Als overmatig bezig zijn met gezonde voeding leidt tot lichamelijke en psychische gezondheidsklachten, dan wordt het tijd om daar iets aan te doen.

 

Bron:

  1. Sánchez F, Rial B. Orthorexia nervosa. A new eating behavior disorder? Actas Esp Psiquiatr. 2005.
Close Menu