Skip to main content
search

Wat is orthorexia nervosa?

Orthorexia nervosa betekent letterlijk ‘onberispelijke voedingsgewoonte van psychische aard’. Het wordt omschreven als een psychische stoornis waarbij je een obsessie voor gezond eten hebt. Je schrapt dan allerlei voedsel uit je menu, voornamelijk voedsel met veel calorieën, vetten en suikers. Deze extreme en dwangmatige manier van gezond eten kan vervolgens leiden tot de ontwikkeling van een eetstoornis. Orthorexia is (nog) geen erkende psychische stoornis.

Home » Orthorexia

Hoe herken je orthorexia?

 • Je hebt een obsessie voor gezond eten en hierdoor ben je overmatig bezig met eten. Zo heb je bijvoorbeeld een bijzondere interesse voor informatie over ‘gezond eten’, stel je dieetlijsten samen, verzamel je recepten en kook je niet alleen voor anderen, maar let je ook op wat anderen eten;
 • Je hebt een ondergewicht;
 • Je menstrueert niet meer;
 • Je hebt een eenzijdig voedingspatroon en je deelt voedsel in de categorieën ‘goed’ en ‘slecht’ in. Steeds meer voedsel wordt bovendien ‘verboden’;
 • Je voelt je eenzaam, depressief en schuldig.
Hoe herken je orthorexia
Eetstoornis Orthorexia

Orthorexia is een officieuze eetstoornis, geen officiële

Orthorexia is geen officiële eetstoornis en komt daarom niet in het psychiatrisch handboek, de DSM-5, voor. Dit betekent dat er geen vaststaande definitie en criteria voor deze eetstoornis zijn. De bovenstaande kenmerken kunnen echter wel als stoornis gelden. Wanneer je veel van de kenmerken herkent en steeds vaster komt te zitten, kunnen de eetproblemen mogelijk onder de eetstoornis ‘andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’ vallen.

Lichamelijke gevolgen van orthorexia

Door orthorexia kun je aan gebrek aan essentiële voedingsstoffen krijgen, waardoor er lichamelijke gevolgen ontstaan:

 • Tekort aan ijzer (bloedarmoede), zout (uitdroging), vitamines, mineralen en eiwitten;
 • Je haar valt uit;
 • Je valt veel af;
 • Je hebt weinig energie en voelt je vaak moe;
 • Uiteindelijk kunnen belangrijke organen beschadigd raken en kun je hartritmestoornissen krijgen.

Psychische gevolgen orthorexia:

Doordat je constant bezig bent met het zo gezond mogelijk eten, kan dit uiteindelijk leiden tot psychische gevolgen:

 • Doordat je alleen nog maar met eten bezig bent, krijgt je hoofd geen rust en raak je geestelijk uitgeput.

Sociale gevolgen van orthorexia:

Jouw verstoorde eetpatroon kan uiteindelijk ook ingrijpende gevolgen voor je sociale leven hebben:

 • Door je focus op gezond eten kun je je niet meer concentreren op belangrijke zaken zoals studie of werk;
 • Je vermijdt sociale gelegenheden zoals etentjes en feestjes, omdat hier ‘ongezond eten’ wordt geserveerd;
 • Doordat je veel sociale gelegenheden vermijdt kun je in een sociaal isolement terechtkomen, waardoor je je eenzaam en depressief kunt gaan voelen.
Gevolgen van Orthorexia

Behandeling orthorexia nervosa

Wil jij in behandeling voor orthorexia? Bij Human Concern zien we in dat jouw eetgewoonten jou iets opleveren, ook al weet je misschien dat je levensstijl ongezond is. De eetstoornis heeft een functie in jouw leven. Vanuit onze visie is het belangrijk dat we erachter komen waarvoor je de eetstoornis gebruikt en welke functie deze heeft in je leven. Daarna kijken we samen met jou wat je voor de eetstoornis in de plaats kunt zetten zodat je op een gezonde manier kan dealen met dat wat het leven jou brengt en wat je daarin tegenkomt. Herken je je sterk in de omschreven kenmerken en heb je hulp nodig bij orthorexia? Breng een bezoek aan je huisarts om door een professional te laten vaststellen of je een eetstoornis hebt.

Meer weten over onze behandelmethoden? Lees dan hier verder

Welke eetstoornis je ook hebt, hoe jong of oud je ook bent, hoe vaak je ook al elders bent behandeld: Human Concern gelooft dat blijvend herstel mogelijk is als oorzaken en symptomen samen en tegelijkertijd worden aangepakt. Vergroten van zelfvertrouwen, leren omgaan met emoties, lichamelijk herstel, aanleren van sociale vaardigheden en positief denken over lichaam en voeding spelen hierbij een belangrijke rol. De inhoud van de behandeling wordt afgestemd op jou als cliënt en niet andersom. Wanneer je een terugval hebt gedurende je behandeling bij ons zien wij deze als onderdeel van herstel. Herstel gaat samen met soms twee stappen vooruit en weer eentje achteruit voordat een blijvende stap vooruit kan worden gezet.

Human Concern
Close Menu