Skip to main content
search

Therapie in Praktijk-dag

Eén van de belangrijkste, zo niet hét belangrijkste element van de missie van Human Concern is: Wij geloven in duurzaam herstel! En de Therapie in Praktijk-dag is hier onderdeel van.

Therapie in Praktijk-dag

Wij geloven dat waar een wil is, een weg kan ontstaan. Dit is geen gemakkelijke weg, maar wel één die leidt naar vrijheid, naar echt LEVEN in plaats van overleven. Het is een weg, waarop we de eetstoornis in zijn geheel aanpakken: zowel de onderliggende oorzaken als het verstoorde eetgedrag (symptomen). De eetstoornis zien wij op deze weg als grote bron van informatie. Deze zegt iets over jou, over wat jij (niet) wilt, voelt, moeilijk vindt. Iets waar wij samen mee gaan werken, zodat jij kunt worden wie je bedoeld bent om te zijn: iemand die steeds beter weet wie hij/zij is, zijn/haar kwaliteiten meer en meer gaat inzetten en vooral: iemand die weet om te gaan met zijn/haar eigen-aardigheden, met zijn/haar valkuilen, met de uitdagingen die het leven biedt. Want die zullen er zijn en blijven. Dát is herstel wat ons betreft.  Dit doen wij onder anderen door middel van onze Therapie in Praktijk-dag, ook wel TIP-dag genoemd.

Anorexia als eetstoornis
Gevolgen van anorexia

Wat is een TIP-dag?

De TIP-dag heeft als missie en doelstelling jou als cliënt extra te ondersteunen op weg naar duurzaam herstel en maakt onderdeel uit van het ambulante traject. Op deze dag oefen je om verkregen inzichten uit de therapie om te zetten in de praktijk. We gaan spannende, moeilijke en uitdagende situaties met elkaar oefenen binnen een veilige setting. Het lotgenoten contact speelt hierin een grote rol. Het motto van alle TIP-dagen is daarom: DOEN!

Het doel van de TIP-dag

Het doel van de TIP-dagen is om aan de slag te gaan in de praktijk met de volgende onderdelen:

1 – Exposure in voeding

Tijdens je therapie word je begeleid in het stapsgewijs aanpakken van eetgedrag, je patronen herkennen en inzicht verkrijgen. Op de TIP-dag breng je dit in praktijk. Zo eten we gezamenlijk een tussendoortje en een lunch. Jij gaat samen met je groepsgenoten bedenken wat dit tussendoortje en de lunch wordt. De ene keer zijn de boodschappen al in huis en soms gaan met elkaar naar de supermarkt om ingrediënten te halen en een maaltijd te bereiden in de keuken. Maar het kan ook zijn dat iemand iets vooraf gemaakt heeft en meeneemt of dat we ergens wat eten gaan afhalen. Dit allemaal in samenspraak met elkaar en met het doel: aangaan van uitdagingen.

2 – Exposure in de praktijk

Iedere bijeenkomst wordt er gewerkt naar aanleiding van een thema. Dit kan zijn innerlijke criticus, identiteit, systeem, groepsdynamiek, etc. We kijken vaak naar welke thema’s in de groep liggen en passen hier het programma op aan. We gaan dan aan het werk met ervaringsgerichte oefeningen, beeldende oefeningen, rollenspellen, etc. Het helpt vaak om te zien waar anderen tegen aan lopen of om te kijken hoe zij met iets omgaan. Dit verbindt het contact onderling en al doende leer je van elkaar. Je krijgt het gevoel er even niet alleen voor te staan.

3 – Doelen

Wekelijks werken we aan doelen en ga je thuis aan de slag met het geleerde op de TIP-dag. Dit kan zijn een doel omtrent voeding, maar ook op sociaal gebied, familie, bezigheden buitenshuis, geestelijke en lichamelijke gezondheid. Hoe is het gegaan met mijn opdracht thuis afgelopen week? Wat ga ik straks in het praktijkdeel doen/ waar ga ik mee oefenen en wie of wat heb ik daarbij nodig? Hoe ging het vorige week en wat ga ik nu in de praktijk oefenen?

Duur en begeleiding

Je neemt 6 keer deel aan de TIP-dag. Tijdens zo’n dag is er een aantal begeleiders: een therapeut en een ervaringswerker of 2 therapeuten. De maximale groepsgrootte is 10 personen. Dit zijn mensen die net als jij in de middenfase van hun behandeling zitten bij Human Concern. Echter kunnen jullie verschillen in leeftijd, soort eetstoornis, geslacht, etc. De dag heeft een vaste structuur en duurt gemiddeld zes uur, inclusief eetmomenten.

Close Menu