Skip to main content
search
Home » Verschillen tussen de eetstoornissen

Wat is het verschil tussen anorexia nervosa en boulimia nervosa?

Anorexia en boulimia zijn twee verschillende eetstoornissen die als overeenkomst hebben, het obsessief bezig zijn met eten en lichaamsgewicht. Toch zijn er ook verschillen. Waar je bij anorexia nervosa in korte tijd veel lichaamsgewicht kunt verliezen, is dit bij boulimia nervosa vaak niet het geval. Wanneer je anorexia hebt, eet je heel weinig omdat je bang bent om aan te komen, terwijl je bij boulimia excessieve eetbuien afwisselt met perioden van weinig eten of met methoden om de gegeten calorieën kwijt te raken (compenseren). Toch is de scheidslijn tussen de verschillende eetstoornissen niet altijd scherp te trekken en kunnen anorectische perioden en boulimische perioden elkaar afwisselen, opvolgen of zelfs samengaan.

Verschil boulimia nervosa en anorexia nervosa

Wanneer je meer wilt weten over boulimia, dan heb je vast ook van de eetstoornis anorexia nervosa gehoord. Boulimia en anorexia  zijn namelijk twee eetstoornissen met een sterke overeenkomst: de focus op gewicht en de angst om aan te komen. Toch zijn het twee aparte eetstoornissen, met ieder hun eigen kenmerken. Zo heeft iemand met boulimia vaak een normaal lichaamsgewicht, terwijl iemand met anorexia vaker ondergewicht heeft.

Meer weten over anorexia? Lees dan hier verder

Verschil boulimia nervosa en Binge Eating Disorder

Binge Eating Disorder (BED) is een andere eetstoornis die gelijkenissen vertoont met boulimia nervosa. Heb je Binge Eating Disorder, dan heb je net als bij boulimia nervosa oncontroleerbare eetbuien, maar zonder deze te compenseren. Het gevolg is dat je in korte tijd veel aan kunt komen.

Meer weten over Binge Eating Disorder? Lees dan hier verder

Verschil tussen Binge Eating Disorder en boulimia nervosa

Hoewel Binge Eating Disorder en boulimia nervosa allebei gekarakteriseerd worden door een oncontroleerbare drang om te eten, zijn het toch echt twee verschillende eetstoornissen. Want terwijl je er bij boulimia nervosa alles aan doet om de calorie-inname te compenseren, hoort dit compensatiegedrag niet bij Binge Eating Disorder.

Meer weten over boulimia nervosa? Lees dan hier verder

Verschil tussen Binge Eating Disorder en obesitas

Obesitas betekent dat je ernstig tot zeer ernstig overgewicht hebt en hoewel Binge Eating Disorder vaak tot obesitas leidt, verschillen ze in vorm. Zo is obesitas geen eetstoornis, maar kan het wel het gevolg zijn van een eetstoornis. Daarnaast hoeft iemand met obesitas geen eetbuien te hebben, terwijl dit wel een van de ‘voorwaarden’ is om te spreken van Binge Eating Disorder.

Close Menu