Skip to main content
search

Wat is anorexia nervosa?

Anorexia nervosa is een psychische stoornis. De letterlijke vertaling van anorexia nervosa is ‘gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Dit is echter niet helemaal juist want iemand met anorexia nervosa heeft wel eetlust echter kan degene het hongergevoel op allerlei manieren onderdrukken. Anorexia nervosa wordt ook wel ‘magerzucht’ genoemd, vanwege het sterke verlangen om mager te zijn, wat zich uit in (extreem) weinig eten om af te vallen. Wanneer je anorexia nervosa hebt, verlies je gewicht. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft het verlangen om dun te zijn vaak niks met de oorzaak van anorexia nervosa te maken. Er is sprake van een verstoord zelfbeeld, waardoor mensen met anorexia nervosa vaak moeite hebben zich te verhouden tot anderen in de wereld om zich heen. ‘Dun’ is daarom nooit dun genoeg en eten, gewicht, calorieën en de angst om aan te komen beheersen hun leven.

Home » Wat is anorexia

Hoe ontstaat anorexia?

Anorexia nervosa kan, evenals andere eetstoornissen zoals boulimia, OSFED en BED (eetbuistoornis), verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt er een combinatie van factoren aan ten grondslag, zoals ‘aanleg’ in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur en de invloed van (sociale) media. Een ingrijpende gebeurtenis kan er vervolgens voor zorgen dat de stoornis zich verder ontwikkelt. Hoewel anorexia nervosa bij zowel mannen als vrouwen voorkomt, is één op de tien mensen met anorexia man.

Meer weten over eetstoornissen bij mannen. Lees dan hier verder

Symptomen van anorexia nervosa

Als je anorexia nervosa hebt, ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat je regelmatig smoesjes bedenkt om niks te hoeven eten, dat je door de supermarkt loopt om naar eten te kijken, dat je je eten afweegt, dat je nooit iets eet dat je niet hebt gepland om te eten, dat je overmatig sport met als doel om af te vallen of laxeermiddelen gebruikt met de gedachte om je eten zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Een belangrijk symptoom van anorexia nervosa is dat je gewicht verliest vanwege te weinig voedselinname in verhouding tot je activiteiten, echter zie je jezelf vooral als dik en ervaar je angst om aan te komen.

Meer weten over hoe je anorexia herkent? Lees dan hier verder

Mogelijke gevolgen van anorexia

Anorexia nervosa is een aandoening welke serieuze en blijvende gevolgen kan hebben. Naast lichamelijke gevolgen, heeft de eetstoornis vaak ook emotionele en sociale gevolgen. Doordat je te weinig eet, krijg je een tekort aan essentiële mineralen, vitamines en eiwitten. Daarnaast kan anorexia nervosa ook negatieve gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid en leidt het vaak tot botontkalking. Emotionele gevolgen hebben meestal te maken met gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid en met de angst om de controle te verliezen. De combinatie van lichamelijke en emotionele gevolgen kan er vervolgens voor zorgen dat je minder buiten komt en dat je je niet goed voelt tussen andere mensen en deze gaat vermijden. Zes procent van de mensen met anorexia nervosa sterft aan de gevolgen van ondervoeding of door zelfdoding.

Wil je meer weten over de gevolgen van anorexia? Lees dan hier verder

Verschillende vormen van anorexia

Als eetstoornis is anorexia nervosa onder te verdelen in twee verschillende typen. Dit zijn het beperkende type en het purgerende type. Het beperkende type wordt vooral getypeerd door het structureel innemen van eenzijdig en te weinig voedsel, doordat je op dat moment weinig en/of zeer selectief eet. Het purgerende type wisselt het restrictieve (beperkende) eetpatroon af met ‘subjectief’ (in eigen beleving) te veel eten dat gecompenseerd (moet) worden door braken, laxeren of sporten/bewegen. Te veel betekent voor iemand met anorexia dat degene meer eet dan ze zichzelf heeft opgelegd.

Daarnaast zijn er ook twee andere typen “officieuze” eetstoornissen die kunnen leiden tot ondergewicht: anorexia athletica en orthorexia. Omdat beide typen onvoldoende onderzocht en gedefinieerd zijn, vallen deze eetstoornissen, mits aan de andere criteria voldaan, onder de ‘andere gespecificeerde voedings-  en of eetstoornissen (OSFED).

Wat is de eetstoornis anorexia

Behandeling van anorexia nervosa bij Human Concern

De diagnose anorexia nervosa wordt gesteld door een professional, aan de hand van de criteria die zijn opgesteld in de DSM-5, het psychiatrisch diagnostisch handboek. Human Concern biedt specialistische zorg op het gebied van eetstoornissen voor anorexia. Wij kunnen anorexia nervosa zowel diagnosticeren, als behandelen. Onze Ervaringsprofessionals® weten bovendien als geen ander hoe het is om een eetstoornis te hebben en bieden jou hulp in de vorm van therapie.

Je kunt hier meer lezen over de behandeling van anorexia nervosa bij Human Concern
Close Menu