Skip to main content
search

Wat is boulimia?

De letterlijke vertaling van boulimia nervosa is ‘eten als een os door een psychische oorzaak’. Wanneer je boulimia nervosa hebt, ben je continu bezig met je gewicht en je lichaam. Eetbuien wissel je af met braken, laxeren of periodes van streng lijnen en/of sporten. Dit heet ‘compenseren’. Het klopt echter niet dat mensen met boulimia nervosa een grote eetlust hebben en de eetbuien zijn vaak relatief. Vaak is er sprake van een verstoord zelfbeeld en heeft iemand met boulimia nervosa vaak moeite met hoe hij/ zij zichzelf ziet in verhouding tot anderen en de wereld om zich heen.

Home » Wat is boulimia nervosa?

Hoe ontstaat boulimia?

Boulimia kan net zoals de eetstoornissen anorexia nervosa en Binge Eating Disorder (eetbuistoornis) verschillende oorzaken hebben. Bij het ontwikkelen van boulimia spelen meerdere factoren een rol zoals ‘aanleg’ in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur en media. Vaak is het zo dat een ingrijpende gebeurtenis ervoor zorgt dan een eetstoornis zich openbaart of verder ontwikkelt. Net als andere eetstoornissen, komt boulimia nervosa vooral bij vrouwen voor. De verhouding mannen/vrouwen ligt bij deze eetstoornis lager dan één op de tien.

Eetbuien en andere kenmerken van boulimia

Eetbuien zijn het belangrijkste kenmerk van boulimia nervosa. Onder een eetbui wordt verstaan dat je in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel eet. Tijdens een eetbui heb je het gevoel de drang naar eten niet te kunnen stoppen. Er is dan geen zelfbeheersing en controle over eten meer. De eetbuien kunnen van grote invloed zijn op je dagelijks leven. Veel activiteiten richten zich dan op het voorkomen en het op andere momenten juist creëren van voorwaarden voor eetbuien. Dat kost tijd, energie en zelfs geld, maar kan ook voor veel angst, zelfverwijt en somberheid zorgen.

Er zijn daarnaast ook allerlei symptomen die gerelateerd zijn aan de oncontroleerbare drang om te eten. Door de eetbuien en het compenseren kan je lichaamsgewicht bijvoorbeeld sterk schommelen. Daarnaast is boulimia nervosa iets waar je je voor kunt schamen en waar je niet over durft te praten, terwijl je gewicht en lichaam op dat moment juist het belangrijkste in je leven zijn. Vaak is er weinig aan je te zien waardoor je je erg alleen kunt voelen met je eetstoornis en deze jaren in het verborgene kan bestaan.

Gevolgen van boulimia

Boulimia is een eetstoornis die serieuze gevolgen kan hebben. Het compenseren door te braken tast bijvoorbeeld je tandglazuur aan, terwijl laxeermiddelen een negatieve invloed op je darmen hebben. Doordat je voedingspatroon niet evenwichtig is, kun je bovendien allerlei tekorten krijgen op het gebied van vitamines, mineralen en eiwitten. De schuld en schaamtegevoelens kunnen leiden tot eenzaamheid en depressie.

Behandeling van boulimia nervosa bij Human Concern

De diagnose boulimia nervosa wordt gesteld door een professional, aan de hand van de criteria die zijn opgesteld in de DSM-5, het psychiatrisch diagnostisch handboek. Human Concern biedt specialistische zorg op het gebied van eetstoornissen inde vorm van therapie en wij kunnen boulimia nervosa zowel diagnosticeren, als behandelen. Onze Ervaringsprofessionals® weten bovendien als geen ander hoe het is om een eetstoornis te hebben.

Close Menu