Skip to main content
search

Wat zijn we blij met het artikel in EVA magazine dat halverwege juni 2022 in zo’n 60.000 brievenbussen lag. Een tijdje geleden werden we benaderd door de redactie omdat zij graag een artikel wilden schrijven over de impact van eetstoornissen vanuit het perspectief van iemand die zelf aan een eetstoornis heeft doorgemaakt, een moeder van een eetstoornispatiënt en een van onze Ervaringsprofessionals®️ die hun eigen ervaringsdeskundigheid inzetten in de behandeling van eetstoornissen. En zo vonden wij oud-cliënte Eline, moeder Julia van een van onze voormalige cliënten en onze Therapeute Inge bereid hun verhalen te vertellen.

Eline vertelt in het artikel over het ontstaan van haar eetstoornis. Onzekerheid en gevoelens van angst zorgden ervoor dat ze op haar 16e een eetstoornis ontwikkelde. Na een aantal omzwervingen kwam ze voor behandeling bij ons terecht. Door haar eetstoornis dacht ze controle over haar emoties te hebben. Ze zegt: “Bizar eigenlijk om jezelf, in mijn geval, uit te hongeren, maar het gaf een kick.” Door haar behandeling kreeg ze weer een gezonde relatie met haar lijf, weet ze veel meer wie ze is en hoe ze op een goede manier met haar emoties moet omgaan.

Moeder Julia geeft aan dat haar dochter worstelde met een combinatie van eetstoornissen. Aan het eind van haar middelbare schoolperiode merkte ze dat er iets aan het veranderen was bij haar dochter.Toen ze ging studeren bekroop haar steeds meer het gevoel dat er iets niet klopte. Haar dochter kroop steeds meer in haar schulp, de groep vrienden om haar heen leek kleiner te worden. Het was lange tijd echt op tenen lopen. Tot Julia een keer in bijzijn van haar dochter emotioneel breekt en haar dochter erkent dat ze hulp nodig heeft. Onze  Ervaringsprofessionaliteit®️ sprak heel erg aan en ook dat wij voor de naasten systeemtherapie en online Betrokkenengroepen organiseren deed hen besluiten naar ons te gaan voor hulp.

Therapeut Inge laat weten dat toen ze bij Human Concern solliciteerde, eigenlijk een beetje uit de kast moest komen. Depressiviteit, angst en een negatief zelfbeeld hadden namelijk in haar verleden geleid tot een eetstoornis omdat ze  zich beter voelde als ze controle over eten had. Ze zegt:” In het contact met cliënten voel ik wat waardevol is om met hen te delen. Wat ik van hen terugkrijg, is dat ze het fijn vinden dat er een behandelaar zit met een eigen herkenbare ervaring…Mijn ervaring geeft cliënten zo veel hoop: je kunt dus herstellen van een eetstoornis. Het betekent niet dat je nooit meer een worsteling met eten zult hebben, maar dat je die worsteling als signaal kunt zien. Herstel is dat je je eetstoornis niet meer nodig hebt om het leven met al zijn ups and downs aan te kunnen.” Met de dochter van Julia en ook met Eline gaat het inmiddels heel erg goed. Het interview met Eline is online te lezen.  Of bestel EVA magazine om het totale artikel te kunnen lezen.

 

Close Menu