Skip to main content
search

Welkom bij Human Concern Be-LeeF!

Ons klinische boost programma Human Concern Be-LeeF! is per januari 2023 toegankelijk voor iedereen met een eetstoornis, zowel onze eigen cliënten, als ook externe en buitenlandse cliënten. 

Hieronder lees je uitgebreid informatie over onder andere het programma en de financiering. Mocht je al geïnteresseerd zijn kan je je ook meteen aanmelden voor een digitale informatiebijeenkomst waarop je we alles persoonlijk toelichten en waar je al je vragen kan stellen aan een van onze teamleden!

Jezelf weer terugvinden

‘Wil je diep van binnen heel graag beter worden, maar weet je niet hoe? Lijkt de weg naar herstel soms eindeloos en uitzichtloos? Onze jarenlange ervaring leert dat onze unieke klinische boost behandeling Human Concern Be-LeeF! een belangrijke stap is in het herstel van een eetstoornis. In ons 12 jarig bestaan hebben we inmiddels bijna 600 cliënten verdeeld over 58 groepen op weg geholpen naar duurzaam herstel. Onder begeleiding van hoogopgeleide Ervaringsprofessonials® begin je ‘de reis naar jezelf’.

Kamp je met een eetstoornis zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, Binge Eating Disorder (BED) of Niet Anderszins Omschreven (NAO) eetstoornis, dan kan de Human Concern Be-LeeF! boost behandeling een doorbraak forceren. Als onderdeel van ons programma verblijf je zes weken op onze locatie in Portugal en ga je samen met je groepsgenoten en het team de uitdaging aan om jezelf terug te vinden en de regie over je leven weer terug te pakken.

Zonder je externe en zogenaamd vertrouwde ankerpunten, kun je niet anders dan terug naar jezelf, je eigen kompas!"

Human Concern

Waar een wil is, is een weg

Herstellen van een eetstoornis is een proces van vallen én vooral weer opstaan! Het is een proces van doen en geloven dat het zin heeft wat je doet. Van leren van je fouten. Vertrouwen krijgen in jezelf en anderen. Daar is geloof en hoop voor nodig. En voor het nemen van al die lastige, soms best angstige stappen is kracht en moed nodig. En dus is een sterke intrinsieke motivatie iets waar je niet zonder kunt.

Herstel begint dus met doen, oefenen, leren en vertrouwen krijgen. Geloven dat herstel bestaat en dat jij dat kunt bewerkstelligen. Dat is helaas soms iets wat mensen kwijt zijn geraakt in hun meer of minder lange zoektocht naar herstel. Soms lijkt herstel zo ver weg dat je nooit meer denkt beter te kunnen worden en dan geef je het op. Of je draait in je eigen cirkels rond, omdat je niet weet wat je gevangen houdt.

Het Human Concern Be-LeeF! programma is speciaal ontworpen om een doorbraak te forceren in je herstel. Van waaruit je weer hoop krijgt dat herstel mogelijk is. Waarbij je gaat oefenen met alles wat eng is en waarvan je niet meer gelooft dat je het kunt of aankan. Om daarmee je zelfvertrouwen een boost te geven zodat je na de behandeling anders naar jezelf, anderen en vooral je eetstoornis kan kijken.’

Carmen Netten – Oprichtster Human Concern

Veilig kunnen oefenen, vallen én opstaan

En waar dit alles kan beginnen is op een plek waar veiligheid het allerbelangrijkste is. Waar je je thuis en gezien voelt. Dat is namelijk dé basis van het durven, doen en kunnen leren. Je wordt in dit intensieve proces begeleid door een team van zeer deskundige Ervaringsprofessionals® en andere eetstoornis specialisten. Die niet alleen hun eigen eetstoornis hebben overwonnen, maar ook honderden andere cliënten hebben zien herstellen. Waarin ze vooral keer op keer de mooie mensen achter de eetstoornis hebben mogen ontmoeten en zien ontluiken. Zij weten als geen ander hoe het is om gevangen te zitten in een eetstoornis en hoe onmogelijk het soms lijkt om daaruit te ontsnappen. Hoe je niet kunt uitleggen wat je voelt, wat je wilt… eigenlijk wie je bent. Doordat je Ervaringsprofessionals® hun eigen ervaring open en transparant inzetten, zul jij meer jezelf kunnen zijn. Zul je minder schaamte voelen, je sneller open stellen en meteen meer vertrouwen en hoop ervaren.

Leer varen op je eigen kompas

Wat zijn de behandeldoelen?

Doelen van het Human Concern Be-LeeF! programma zijn onder andere:

 • Inzicht krijgen in de manier waarop en waarom je de eetstoornis inzet (de zogenaamde functies van je eetstoornis);
 • Aanleren van alternatieve manieren om met problemen, behoeften en emoties om te gaan;
 • Onderzoeken van je eigen identiteit (wie ben ik, wat wil ik, wat wil ik niet);
 • Je verhouden tot andere mensen, oefenen met sociale contacten, interactie, assertiviteit, grenzen, verbinden;
 • Verkennen van wensen en verlangens ten aanzien van school, werk en in relatie tot belangrijke naastbetrokkenen;
 • Normaliseren van het eetpatroon;
 • Corrigeren van gedachten met betrekking tot voeding en gewicht.

Waar bestaat het programma uit?

Het Human Concern Be-LeeF! programma dat je gaat volgen, bestaat uit vier onderdelen, te weten:

Screening & Intake door ons Intaketeam, een voortraject bestaande uit een of meer sessies met onze Systeemtherapeut en het volgen van onze e-health modules, de klinische boost behandeling in Portugal en bij terugkomst een natraject in de vorm van Systeemtherapie en vier online groepssessies verdeeld over vier weken.

Klinische opname Human Concern

Onze locatie in Portugal

Onze locatie waar onze klinische behandeling plaatsvindt, is gelegen in de Algarve op maar een half uurtje rijden van de luchthaven Faro. Je verblijft op een ruim terrein te midden van de ongerepte natuur, in een oase van groen, tussen de heuvels, en in absolute stilte. Alles is in Portugal is net even anders: de planten, de geur, het licht, de mensen, de taal en natuurlijk niet te vergeten het heerlijke klimaat. Je bent even ver weg van alles wat bekend, vertrouwd en (schijn)veilig voor je is. Dit maakt dat onze locatie in Loulé de ideale omgeving is om los te komen van vaste patronen, met meer afstand te kijken naar je eetstoornis en los te komen van alles wat je eetstoornis in stand houdt. Maar boven alles is onze locatie in Portugal een plek van hoop en inspiratie, waar je in alle rust, veiligheid en warmte aan je herstel kunt werken.

Je verblijft de eerste vier weken als gehele groep in het landhuis, ook wel de Quinta genoemd. De laatste twee weken verblijf je meer zelfstandig in een van de vrij gelegen houten cottages op het terrein. Groepstherapie en soms ook individuele sessies behoren tot je dagprogramma. Alles wat je meemaakt gedurende de zes weken dat je onze gast bent, is gebaseerd op ervaringsleren. Je doet, je ervaart, je leert. Veel oefeningen zullen in de vrije natuur plaatsvinden en soms versterkt worden door de omgang met dieren.

Daarnaast is eten natuurlijk een belangrijk onderwerp. We leren je anders naar je eetstoornis te kijken. Niet langer meer als vriend of vijand, maar het wordt nu je informatiebron, je tipgever. Je krijgt door je eetstoornis een kijkje in de keuken van je eigen leven. Je leert het verhaal achter je eetstoornis kennen. En daarmee kun je je toekomst in.

Door je letterlijk in alle vormen en maten, geuren en kleuren met eten te laten kennismaken willen we je verstoorde relatie met eten verbeteren. We laten je zien en ervaren waar je eten vandaan komt. Hoe het groeit, ruikt en smaakt als het onbereid aan een boom of struik hangt. We organiseren uitjes naar onder andere lokale markten en boerderijen waar we de cliënten aanmoedigen om de smaken van Portugal te ontdekken. Drie keer per week koken we gezamenlijk het avondeten onder begeleiding van de chefkok. Tijdens deze sessies wordt ook dieper ingegaan op normale portiegroottes en voedingswaarden. De cliënten worden gestimuleerd om hun eigen recepten te maken, waarin ze puur focussen op de structuur en smaak van producten. Aan het eind van het verblijf kunnen ze deze recepten gebruiken in hun eigen kookboek. Middels de ‘Outside the box’ box dagen we je uit om je eigen angsten spelenderwijs en samen met je groepsgenoten aan te gaan.

Onze Ervaringsprofessionals®

Om je patronen te doorbreken en de weg vrij te maken voor herstel van je eetstoornis word je onder meer begeleid door onze psychologen of vaktherapeuten die tevens ervaringsdeskundig zijn, door ons Ervaringsprofessionals® genoemd. Zij begrijpen als geen ander wat een eetstoornis met je doet omdat zij dit zelf ook hebben meegemaakt en overwonnen. Zij kunnen je daarom in het bijzonder helpen om jezelf te hervinden en je nieuw perspectief bieden voor herstel, je toekomst en jouw leven. Hiermee geven onze Ervaringsprofessionals® een extra dimensie aan het Human Concern Be-LeeF! programma dat jou net die boost kan geven om te werken aan een leven zonder eetstoornis.

Carmen Netten

Oprichtster Human Concern

Ooit lang geleden had ik een droom om een kliniek voor eetstoornissen te beginnen. Een programma te ontwikkelen die wezenlijk anders was dan het gebruikelijke. Ik dacht eerst een onmogelijke exercitie, maar in 2010 kwam de droom binnen handbereik. We sprongen in het diepe. Op een
bijzondere plek, met een ambitieus team openende we de poorten van Be-LeeF! En wat een prachtige onderneming was dat! Het hoofdhuis, ‘De Quinta’ werd binnen en half jaar verbouwd en samen met familie en vrienden ingericht met spullen van de kringloop. Nog maar net op tijd alles in gereedheid stonden we vol verwachting en waarschijnlijk net zo zenuwachtig als onze cliënten klaar onze eerste cliënten te verwelkomen. Beleef 1 was daarmee een feit. Wat was die tijd enorm spannend en mooi tegelijkertijd. Naast zorgen dat er water uit de kraan kwam, het zwembad schoon was en de douche warm, moesten we een heel nieuw therapie programma gaan draaien. Vanaf scratch. Wat een mooie uitdaging was dat en wat een verantwoording. Maar wat een succes werd het!

De behandeling trekt tot op de dag van vandaag vele cliënten uit hun staat van wanhoop en laat ze stappen zetten over de drempel van herstel. Het concept wat ik voor dit programma had uitgedacht is gebaseerd op de ontwikkeling van de identiteit. Het gebrek eraan is waar een eetstoornis in de basis over gaat. Uitgangspunt en inspiratie was ook: ‘wat hadden wij nou als ex-cliënten gemist in onze eigen behandelingen?’ En dat varieerde van begrip, aandacht, menselijkheid, sfeer, je welkom voelen en hoop krijgen. En DOEN. Er kwamen niet direct woorden als CGT, CBT-E, ACT of FBT naar boven. Het waren vooral de non-specifieke factoren, zoals ik ze noem, die belangrijk leken. De soms ontastbare maar zeker niet minder werkzame bestanddelen. Het had te maken met liefde en hoop. Met ervarend leren. Om zo de weg naar jeZelf te openen. JeZelf te leren kennen. Zelfvertrouwen te krijgen. Want dat is waar het leven ons toe uitnodigt - innerlijke groei - van baby tot bejaarde. Inmiddels 12 jaar, 58 groepen en meer dan 600 cliënten verder is Beleef een begrip. Het verkoopt zichzelf door haar resultaten. Het is een niet meer weg te denken levensveranderende ervaring voor mensen die serieus zijn vastgelopen in hun eetstoornis. Elke groep bevestigd weer het besef dat wat daar op die plek gebeurd klopt! En dat horen we ook terug. Van cliënten, medewerkers, gasten, ouders of andere betrokkenen. Het maakt me blij en trots. Hier was het om te doen immers: cliënten zien voor wie zij zijn, ze doen geloven dat zij er toe doen. En dat hun leven hen toebehoort. Ik ben ook heel dankbaar, dat ik mag leren en groeien samen met cliënten en collega’s. Volgens mij het mooiste cadeau dat we elkaar als mens kunnen geven!

Kim Wanders

Locatiemanager en ErvaringsprofessionalⓇ

De stap om circa 8 jaar geleden voor het Human Concern Be-LeeF! programma te gaan werken in Portugal, was een grote stap uit mijn comfortzone. Ik was erg gehecht aan mijn vertrouwde veilige leven. Wat dat betreft kan ik mij goed inleven in de drempel die mensen soms over moeten om zich aan te melden voor Be-LeeF! Echter, alle clichés zijn waar; buiten de comfortzone ligt zoveel (meer) moois! Het werken in Be-LeeF! heeft mij als mens en als professional verrijkt; ik vertrouw meer op mijzelf, ik ben als therapeut en teamleider gegroeid, ik werk met fantastische mensen samen op een prachtige plek en ik ontmoet iedere groep weer bijzondere mensen met wie ik een stuk samen mag oplopen in hun proces. Op de foto zit ik op een schommel op het terrein in Portugal, los van het prachtige uitzicht, staat het voor mij symbool voor de 'swing' het leven in.

Wat ik ontzettend mooi en belangrijk vind, is dat cliënten vaak zichzelf en hun levensenergie hervinden. Men proeft in de veilige en warme Be-LeeF! omgeving, met behulp van de professionele liefdevolle aandacht, weer van het leven zonder eetstoornis. Dit gebeurt door groeiend (zelf)inzicht met behulp van de intensieve therapieën en het doorbreken van patronen op het gebied van eetstoornis gedrag, maar ook écht door het samen zijn, het verbinden en het delen. Bij thuiskomst is de Be-LeeF! omgeving dan wel weg, maar deze innerlijke levensvlam maakt dat het doorpakken in het herstelproces voor velen gemakkelijker en met meer richting wordt doorgezet.

Charlotte Setton

ErvaringsprofessionalⓇ

Het werken als therapeut voor Human Concern Be-LeeF! heeft mij gebracht om echt naar mijn gevoel te luisteren, te kiezen voor mijzelf en voor dat doen waar je gelukkig van wordt. Be-LeeF! heeft me wederom doen beseffen dat je regisseur van je eigen leven en creator van je eigen geluk bent door steeds bewust te kiezen voor datgene te volgen en te doen waar je hart sneller van gaat kloppen, ook als dat betekent dat je buiten gebaande paden gaat wandelen en weerstand voelt in je omgeving bij jouw keuze. Daarnaast brengt Be-LeeF! mij dat ik er voor iemand kan zijn op de momenten dat de eetstoornis sterk trekt omdat iemand 24 uur bij ons is. Dit is iets wat ik in mijn herstel zelf heb gemist en terugkijkend hard nodig gehad zou hebben. Als laatste leer ik door als ErvaringsprofessionalⓇ in Be-LeeF! te werken de persoon achter de eetstoornis kennen en dat is de persoon die ik graag wil leren kennen en graag weer een beetje wil kunnen laten genieten van het leven.

Be-LeeF! biedt cliënten de kans om in veiligheid, in rust en in ruimte stappen te zetten om los te komen van de destructieve greep van de eetstoornis. Be-LeeF! biedt cliënten de mogelijkheid om de ervaring op te doen dat zij hun eetstoornis niet nodig hebben en dat zij anders kunnen denken en/of doen. Be-LeeF! biedt de cliënten de kans om weer te kunnen genieten en te ervaren dat eten ook een fijne en leuke kant heeft en dat het niet alleen maar moeilijk hoeft te zijn. Tot slot biedt Be-LeeF! cliënten de mogelijkheid om weer te voelen en ervaren dat zij leven en dat dit leven de moeite waard is om voor te kiezen. Ze ervaren in Be-LeeF! dat ze mens zijn, mens mogen zijn en mens kunnen zijn.

Hesther van ‘t Pad Bosch

ErvaringsprofessionalⓇ

Het Human Concern Be-LeeF! programma geeft mij als mens de ruimte en de vrijheid om mijn werk als therapeut op een helende plek te mogen verrichten, samen met een team van professionele collega’s die allemaal weten wat het is om eetstoornis te hebben en hiervan te genezen. Door de intensieve samenwerking en de reflectiemomenten biedt het programma mij de mogelijkheid om mijzelf als professional voortdurend te ontwikkelen en steeds beter mijn werk te kunnen doen.

Cliënten krijgen door het Human Concern Be-LeeF! programma de mogelijkheid zichzelf in een heilzame en veilige omgeving te ontdekken, zichzelf te vinden, autonomie te ontwikkelen en regie te leren nemen over hun eigen leven. Zij leren met behulp van “samen” steun te mogen vragen, te geven en te ontvangen, regie te nemen over hun gedachten, gevoelens en gedrag en op deze manier hun eetstoornis stapje voor stapje los te laten op de weg naar herstel.

Ariandra Vermaas

Systeemtherapeut / ErvaringsprofessionalⓇ

Het werken in Be-LeeF! is voor mij een moment van vertraging. Even los van het werk in ambulante setting vind ik de ruimte om in te checken bij mezelf en bij de visie van Human Concern. Terug naar de basis en synchroniseren met mijn waarden als (systeem)therapeut: openheid, nieuwsgierigheid en inzichtgevend - soms confronterend - zijn. En natuurlijk ook de afwisseling tussen in- en ontspanning opzoeken. Ik vind het heerlijk om intensief te werken met mooie mensen en hun unieke verhalen waar toch zoveel herkenning in zit. Elke groep opnieuw is het bijzonder hoe onze levens voor even zo synchroon lopen, we van elkaar leren en daarna vol nieuwe verhalen en inzichten weer naar ons eigen leven terugkeren.

Voor jou als deelnemer van Be-LeeF! brengt het programma diezelfde vertraging. Even los van alles, terug naar jezelf. Wat kun je over jezelf (her)ontdekken als er niets of niemand is waar je verantwoordelijkheid voor draagt, buiten die voor jezelf? Welke patronen ontdek je als je jouw gedragingen tegen het licht houdt? Be-LeeF! biedt een veilige omgeving met de hulp en steun om te doen wat thuis zo moeilijk is. Een beschermde plek waarin kwetsbaarheid zich geborgen voelt. Net zoals ik op mijn foto, in mijn favo hangstoel op het terrein. Een reis vol nieuwe ervaringen die een basis vormt voor de verandering die jou zo gegund is. Voel je welkom!

Simone Lenssen

Regiebehandelaar / Systeemtherapeut

Tijdens het Human Concern Be-LeefF! programma is het verschil tussen mij als professional en mij als mens veel kleiner dan in een ambulante setting. Ik ervaar mezelf daar als een onderdeel van een groter geheel, voel me verbonden met iets dat groter is dan mezelf en dat ervaar ik als erg voedend voor mij als mens maar ook als professional. Mijn eigen ervaring in het moment inzetten naar zowel collega's maar ook naar cliënten ervaar ik als een continue uitdaging en een continu groeiproces.

Het programma kan heel veel verschillende betekenissen hebben voor cliënten zoals:
* Erkennen dat je een eetstoornis hebt
* Ontdekken waarom je de eetstoornis hebt ontwikkeld in je leven.
* Herontdekken wie je als persoon bent los van de eetstoornis
* Ontdekken waar je behoeften en verlangens en kwaliteiten als persoon liggen en een manier vinden om die te vervullen zoals ze bij jou passen
* Jezelf als persoon centraal stellen en jezelf de ruimte gunnen in wat je hoe wil doen

Petra Kartak

Kok

De locatie van het Human Concern Be-LeeF! programma in Portugal maakt het mogelijk dat cliënten in een mooie en veilige omgeving aan het herstellen van hun eetstoornis kunnen werken. In mijn functie als kok ervaar ik voldoening van mijn werk wanneer een cliënt geïnspireerd raakt door een recept, een mogelijkheid ziet, in plaats van een obstakel.

Natascha Leijs

Verpleegkundige

In 2012 ben ik als verpleegkundige bij Human Concern Be-LeeF! gaan werken. Ik had via via gehoord dat er een klinische boost behandeling gestart werd in Portugal. Ik woon in Portugal en dit leek me een geweldige warme en mooie werkplek. Ik heb gesolliciteerd en ben begonnen in de allereerste Be-LeeF! groep. Ik werk met een hecht team. Het Be-LeeF! team voelt voor mij al heel lang als mijn tweede familie. Als verpleegkundige werk je 24 uursdiensten waardoor ik in de afgelopen jaren heel veel tijd heb doorgebracht op de locatie in Portugal. Wij zijn altijd bij de groep en dus ook in hun vrije tijd waardoor je ze op een andere manier leert kennen en een ander kant ziet als tijdens de therapiesessies. Dat is voor mij een verrijking en maakt onze positie speciaal. Het Human Concern Be-leeF! programma heeft mij veel gebracht en ook ik leer iedere dag weer.

Ik vind het belangrijk dat de cliënten zich thuis voelen en zichzelf weer hervinden. Naast de intensieve therapie dagen is er ook ruimte om samen te zijn en het wat luchtiger te houden. Te ontspannen in de mooie tuin of de vele intieme plekjes die het huis biedt. Leren om weer te genieten van de mooie dingen in het leven. Ook dat hoort bij herstellen van een eetstoornis. Het groepsproces is hierbij belangrijk. Het zijn met gelijkgestemden en ErvaringsprofessionalsⓇ en de herkenning maken het veilig en dat de cliënten zich begrepen voelen.

Ellen Exterkate

Verpleegkundige

Wat ik het mooist vindt aan mijn werk? Het verschil te zien tussen hoe cliënten op dag 1 binnenkomen en hoe ze weer vertrekken. Hoe zij zich in die paar weken ontwikkeld hebben. Daarbij biedt het Human Concern Be-LeeF! programma mij als professional een mooie werkplek waarin ik ook mezelf verder kan ontwikkelen. Door de open werksfeer in het team en met cliënten leer ik als verpleegkundige veel over eetstoornissen, de medische aspecten daarvan, maar ook over mijzelf als persoon.

Be-LeeF! biedt een fijne, veilige plek aan cliënten die af willen van (eetstoornis) patronen en weer terug willen keren naar de kern van zichzelf. Doordat er veel ErvaringsprofessionalsⓇ werken die veel herkennen en tevens hun eigen ervaringen delen, merk ik dat cliënten echt bereikt kunnen worden en dat goed aangesloten wordt bij wat zij nodig hebben. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de functie en achterliggende oorzaak van de eetstoornis, want deze heeft zich niet ontwikkeld zonder reden. Helaas hoor ik regelmatig dat dit (nog) niet vanzelfsprekend is in een behandeling voor eetstoornissen.

Liselotte Paling

Verpleegkundige

Mijn naam is Liselotte, en ik werk als verpleegkundige voor het Human Concern Be-LeeF! programma in Portugal. Sinds ik bij Be-LeeF! ben gaan werken, heb ik zoveel inzichten gekregen. Het programma is dusdanig dynamisch wat er voor zorgt dat je echt daadwerkelijk de beste versie van jezelf naar boven haalt. Hierbij ontvang je de passende hulp van de zorgprofessionals die er zijn. De diversiteit, werkende naar hetzelfde doel namelijk; herstel, maakt het hele boost programma in mijn ogen zo bijzonder en betekenisvol!

Mary Jo Canny

House Manager

We zijn een klein dynamisch team. Elke dag ben ik gemotiveerd om aan de slag te gaan als House Manager en op die manier een bijdrage te leveren aan het Be-LeeF! programma. Ik haal veel voldoening uit mijn werk, waarbij ik de Therapeuten en cliënten ondersteun tijdens hun verblijf in Portugal. De Quinta bevindt zich in een mooie, veilige en comfortabele omgeving en biedt daarmee een thuis aan de zes weken dat cliënten bij ons verblijven. Mijn doel voor elke Be-LeeF! groep is om het verblijf van de cliënten zo speciaal en memorabel mogelijk te maken.

Er is een groot verschil in hoe cliënten op de Quinta in Portugal aankomen en hoe ze na zes weken weer vertrekken. Elke Be-LeeF! is een onvergetelijke ervaring voor iedereen die op de Quinta werkt en ik ben ervan overtuigd dat onze cliënten dit ook zo beleven. Tijdens hun verblijf en therapiesessies krijgen cliënten levensveranderende handvatten, zodat zij ook thuis hun ‘reis’ kunnen vervolgen.

Stephen Eggleton

Assistent House Manager

Werken voor het Human Concern Be-LeeF! programma in Portugal geeft me een voldoenend gevoel. Hiermee kan ik deel uitmaken van het herstelproces van veel verschillende mensen die allemaal werken aan het begrijpen en herstellen van hun eetstoornis. In mijn rol ben ik in staat om iets aan het Human Concern Be-LeeF! programma toe te voegen, zelfs op manieren die vaak niet worden gezien. Dit geeft mij een bevredigend gevoel over het het werk dat ik uitvoer. Ik geloof dat het Be-LeeF! programma hoopvolle hulp biedt tijdens het herstelproces van de cliënt.

Emanuel Anunciacao

Paardentherapeut

Ik vind het bijzonder om deel uit te mogen maken van het Human Concern Be-LeeF! programma. Voor mij komen hierin een respectvolle en professionele werkomgeving samen met warmte, liefde en begrip. Dat alles op een relaxte en prachtige locatie in Portugal.
PS: en niet te vergeten, zonnig! 😉

Het is prachtig om te zien dat cliënten hun eigen essentie ontdekken of herontdekken. We zien gebroken mensen aankomen en door het programma maken ze (opnieuw) verbinding met hun innerlijke kracht en schoonheid. Voor mij is het een waar voorrecht om deel uit te maken van het levensveranderende pad van herstel

Bruno Constancio

Tuintherapeut

Als tuintherapeut heb ik door het Human Concern Be-LeeF! programma de mogelijkheid om op een veilige plek te zijn, te ontspannen en begrip te hebben voor onze aarde. Cliënten geef ik tijdens hun verblijf zaden voor een nieuwe ‘ik’, die ze kunnen planten, koesteren, verzorgen en waarvan ze de vruchten kunnen plukken.

Deelnemen aan het Human Concern Be-LeeF! programma geeft cliënten de mogelijkheid om stappen te zetten op hun weg naar herstel. Het biedt hen verlichting en een nieuwe visie over zichzelf, vanuit het hart ontdekt.

Vereisten voor deelname

Je komt in aanmerking voor Human Concern Be-LeeF! als je ten tijde van je verblijf in Portugal 18 jaar of ouder bent en je gediagnosticeerd bent met of ernstige aanwijzingen hebt voor een eetstoornis.

Ook is het belangrijk dat je niet zoekt naar een individuele behandeling maar het prettig vindt om te werken in een groep van mensen die ook met een eetstoornis kampen.

Contra-indicaties

Natuurlijk willen we je graag toelaten tot ons programma, maar er zijn verschillende factoren waardoor het reizen naar Portugal en deelname aan het Human Concern Be-LeeF! programma bij voorbaat niet geschikt zijn voor je. We hebben de volgende uitsluitingen, dan wel contra-indicaties, die deelname aan het Human Concern Be-LeeF! programma niet mogelijk maken:

 • Lichamelijke klachten: Deze mogen niet dermate ernstig zijn dat de behandeling onverantwoord is en/of een meer medische setting vereist. Denk aan ernstig onder/overgewicht (individueel beoordeeld bij intake), ernstige complicaties van de eetstoornis zoals hartritmestoornissen, afwijkende bloedwaarden of als je een operatieve ingreep hebt gepland om je eetstoornis te behandelen.
 • Psychische klachten:Wanneer er sprake is van ernstige andere problematiek, waaronder een psychose, verslavingsproblematiek, persoonlijkheidsproblematiek, angst-of dwangstoornis, PTSS, depressie, impulscontrole stoornissen, agressieregulatie problematiek die interfereren met het functioneren in een groep, en/of parallelle behandeling vereisen. Ook ernstige actuele zelfbeschadiging (in de laatste 3 maanden), actuele suïcidaliteit of een suïcide poging (in het laatste half jaar) zijn contra-indicaties.
 • Afwezigheid eetstoornis: Soms zijn er wel eet- of gewichtsproblemen, maar is er geen sprake van een eetstoornis. Denk hierbij aan emotioneel eten zonder frequente eetbuien of incidenteel lijngedrag. Omdat het programma dan niet passend is, stellen wij de diagnose eetstoornis of ernstige verdenking van een eetstoornis conform de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) als vereiste.
 • Er sprake van is van een beneden gemiddelde intelligentie. Je moet namelijk in staat zijn te kunnen redeneren en reflecteren op de opdrachten die je krijgt tijdens je behandeling.
 • Afwezigheid van motivatie voor herstel: Dit zou kunnen wanneer ouders of partner je opgeven maar jijzelf niet achter deze behandeling staat. Bij gebrek aan motivatie om de behandeling te volgen is het programma niet geschikt voor je en verstoor je daarbij mogelijk het groepsproces.
 • Jonger dan 18 jaar tenzij je tijdens je verblijf in Portugal wel net 18 jaar bent.

We verzoeken je deze contra-indicaties goed door te nemen om te voorkomen dat we je in de Screening & Intake procedure moeten afwijzen voor verdere deelname aan ons Human Concern Be-LeeF! programma.

Klinische opname Human Concern

Particuliere zorg en hulp bij financiering

Human Concern heeft helaas geen contracten met zorgverzekeraars voor het klinische boost programma Be-LeeF!. Dit betekent dat dit programma onder de particuliere zorg valt en je de behandeling zelf dient te financieren. Wij zijn ons ervan bewust dat dit niet voor iedereen voor iedereen vanzelfsprekend is. We helpen je daarom graag op weg met een aantal opties die je kunnen ondersteunen om je eigen financiering vorm te geven. Het kan lonend zijn om bijvoorbeeld: 

 • te kijken naar mogelijke fiscale voordelen op het gebied van gezondheidszorg vanuit de overheid in het land waar je ingezetene bent. Zo vind je bijvoorbeeld op de website van de Nederlandse Belastingdienst informatie hierover;
 • te inventariseren of je werkgever bereid is de behandeling (deels) te financieren;
 • Een crowdfunding (bij familie, vrienden en daarbuiten) op te starten. Dit is de laatste jaren bewezen als goed middel om grote bedragen bij elkaar te verzamelen.

Meld je aan voor een digitale informatiebijeenkomst!

Denk je dat je gebruik wilt en kunt maken van onze klinische boost behandeling Be-LeeF!, maar heb je behoefte aan meer informatie en/of heb je vragen? Bijvoorbeeld over hoe je je eigen financiering zou kunnen organiseren? Vul dan onderstaande formulier in om je geheel vrijblijvend aan te melden voor een van onze (digitale) informatiebijeenkomsten. 

Wij vinden het belangrijk om je vanuit een persoonlijke benadering verder te informeren en eventuele vragen te beantwoorden. Daarom zal een teamlid van het Human Concern Be-LeeF! programma én een ex-cliënt alle informatie met je doornemen en daarnaast natuurlijk je vragen beantwoorden. De volgende onderwerpen passeren op deze avond de revue:

Inhoud 

 • Hoe ziet het programma er inhoudelijk uit? 
 • Hoe ziet een dag in Be-LeeF! eruit?
 • Waar verblijf ik?
 • Introductie van de helende cultuur in het programma
 • De ervaring met Be-LeeF! door een ex-cliënt verteld 

Financiën

 • Hoe ziet de (opbouw van de) financiering van het programma eruit? 
 • Wat kan je zelf eventueel ‘organiseren’ om het programma te kunnen financieren?

Intake

 • Hoe meld ik mij aan? 
 • Welke vervolgstappen volgen na aanmelding en wanneer weet ik of ik deel kan nemen aan het programma?

Ruimte voor vragen

 • Alle vragen die jullie nog te stellen hebben

 

Informatiebrochure en persoonlijk contact

Vervolgens hebben wij ook nog een uitgebreide informatiebrochure voor je waarin je alles nog eens rustig kan nalezen. Deze zul je automatisch ontvangen na het informatiemoment. Daarnaast kunnen we indien gewenst ook altijd een persoonlijk (vrijblijvend) gesprek met je inplannen waar je een van de teamleden een-op-een je resterende vragen kunt stellen. Hoe je je uiteindelijk kunt aanmelden zal uiteraard ook met je worden doorgenomen tijdens de informatiebijeenkomst. 

We ontmoeten jou of je betrokkenen hopelijk snel!

Inschrijfformulier informatiebijeenkomst
Human Concern Be-LeeF!

Dank voor je nadere belangstelling voor ons klinische boost programma Human Concern Be-LeeF! We verzoeken je door middel van het invullen van de onderstaande gegevens (velden met * verplicht) in te schrijven voor de online informatiebijeenkomst van jouw keuze.

Zodra we jouw gegevens hebben ontvangen, sturen wij je zo spoedig mogelijk per e-mail verdere instructies voor het deelnemen aan de online informatiebijeenkomst! Pas na het bijwonen van de informatiebijeenkomst kan je je inschrijven voor het Human Concern Be-LeeF! programma.

Zodra we jouw gegevens hebben ontvangen, sturen wij je zo spoedig mogelijk per e-mail verdere instructies voor het deelnemen aan de online informatiebijeenkomst! Pas na het bijwonen van de informatiebijeenkomst kan je je inschrijven voor het Human Concern Be-LeeF! programma.

Tijdens Be-LeeF! heb ik bergen verzet. Ik heb inzicht gekregen in de werking van mijn eetstoornis en geleerd stil te staan bij wat er in mij leeft en erover te praten als ik ergens mee zit. Ik kom nu voor mezelf op en ben niet meer bang voor de gevolgen. Dit is voor mij het teken dat ik meer mezelf mag zijn. Ik geniet echt zoveel meer van alles. Zelfs eten is een feest. Dit is een openbaring voor me."

Oud-cliënte Nanda (44)
Close Menu